“Pitanje vremena kada će stići u Srbiju”: Kon zabrinut zbog virusa Omikron

Omikron, novi soj koronavirusa, registrovan je u Hrvatskoj, s toga je pitanje vremena kada će stići u Srbiju, možda je već tu, a da ga nismo registrovali, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

“Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu koronavirusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva”, rekao je Kon za TV Prva.

Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vrijeme.

Kon je ukazao da slika o omikronu još nije kompletna, te da treba sačekati još nedjelju do dvije dana i vidjeti kako će se ponašati u Evropi.

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri mjeseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

I u ovom slučaju, dodaje Kon, prema analizama iz Južne Afrike očigledno je da vakcinacija djeluje.

“Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa”, kaže Kon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, s obzirom da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Kon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primijenilo.

“Nije se primjenjivalo ni ranije”, kaže Kon i dodaje da je on uvijek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mjere koja povećava vakcinaciju.

“Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredijeljen da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno”, rekao je Kon.

U istom gostovanju za TV Prva, virusolog Milanko Šekler rekao je da registovanje novih virusa radi Medicinski fakultet i dodao da pretpostavlja da nema slučajeva zaraze omikron sojem kod nas, s obzirom da se faklutet nije oglašavao, prenosi Tanjug.

On je kazao da podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem, da oni uglavnom imaju blage simptome i da je prosječno vrijeme u bolnici 2,8 dana.

Šekler je kazao da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine rade, ali da i nevakcinisani imaju blage simptome.

Istakao je da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.

Ostavite komentar: