Petru Porošenku zabranjen izlazak iz zemlje

17.05.2019. | 16:19

Kijevski sud je pokrenuo postupak o zabrani izlaska iz zemlje za ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, saopšteno je na sajtu Okružnog administrativnog suda u Kijevu.

Kako se navodi, sud je pokrenuo postupak o zabrani napuštanja Ukrajine za određeni broj visokih zvaničnika i političara te zemlje.

Na spisku se nalazi ukupno 180 osoba. Među njima su i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, premijer Vladimir Grojsman, kao i više od 40 članova kabineta ministra, portparol Vrhovne rade Ukrajine Andrej Parubij, predsjednik upravnog odbora „Naftogaza“ i sudije Vrhovnog suda.

Prema saopštenju, tužilac, čije ime nije objavljeno, zatražio je od suda da se navedenim licima uvede zabrana napuštanja Ukrajine.

Osim toga, u tužbi se takođe zahtijeva da se rad ukrajinske Službe bezbjednosti, Nacionalne policije i Granične policije proglasi nezakonitim, jer se, prema mišljenju tužioca, nisu suprotstavili korupciji navedenih lica.

Podsjetimo, u aprilu je sud otvorio slučaj na osnovu tužbe novinara Aleksandra Dubinskog, koji je zahtijevao da se zvaničnicima i političarima uvede zabrana izlaska iz zemlje u roku od godinu dana nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Sledeći parlamentarni izbori u Ukrajini zakazani su za 27. oktobar. Na predsjedničkim izborima je pobijedio Vladimir Zelenski, iz čijeg su tima više puta saopštavali o planovima novog predsjednika da raspusti Parlament. Nakon što je frakcija „Narodni front“ napustila vladajuću koaliciju, Zelenski je praktično izgubio mogućnost da to učini.

 

Izvor:(SPUTNIK)