Petković tvrdi: Priština lažira podatke o ubistvu Srba

02.10.2023. | 11:51

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas u Beogradu da Priština lažira podatke o likvidaciji trojice Srba u Banjskoj, ističući da predstavnici međunarodne zajednice na to ćute i ne preduzimaju ništa da zaustave teror nad srpskim narodom zbog čega se sa sjevera iselilo 11 odsto Srba.

Petković je na konferenciji za novinare pokazao fotografiju Bojana Mijailovića, jednog od trojice ubijenih Srba u Banjskoj 24. septembra, navodeći da su srpski patolozi utvrdili da je ulazna rana u lijevom kapku, a izlazna sa desne strane glave, što govori da je usmrćen dok je ležao na leđima.

“On je prvo ranjen u noge, nakon čega je pao, a onda je kosovska policija izvršila egzekuciju umjesto da mu pomogne”, rekao je Petković.

On je istakao i da je zaštićeni svjedok, čiji je iskaz objavljen sinoć, rekao da je Bojan Mijailović ubijen dok je ležao ranjen i bespomoćan.

Petković je ukazao da je Beograd zbog toga od Euleksa zahtijevao da se u istragu uključi i međunarodna komisija, u kojoj bi bili i srpski stručnjaci, jer je to neophodno da se utvrdi istina.

Prema njegovim riječima, Beograd je poslao dva pisma Euleksu, koji je u odgovoru na prvo naveo da je obdukcija obavljena 25. septembra, dok Priština tvrdi da je obavljena 26. septembra.

“To potvrđue da neko ozbiljno laže – ili Euleks ili Priština. Zato je ključno da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji i sve tri fotografije sva tri tijela”, naglasio je Petković.

On je naveo da je Priština odbila učešće Euleksa o istrazi iz dva ključna razloga, od kojih je prvi namjera da prikrije da je Bojan Mijailović hladnokrvno ubijen, a drugi je da se ne sazna da su u redovima prištinske policije bile plaćene ubice s ciljem da pobiju sve Srbe.

Petković je rekao da je Priština od početka lagala govoreći o događajima u Banjskoj, jer su prvo pričali da je tamo bilo 390 Srba, a da sada pominju 90 ljudi.

“Govorili su da je policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore da je stradao od eksploziva, što smo mi pričali od prvog dana. Priština lažira činjenice i zato je jesno zašto je Euleks odbijen da učestvuje u istrazi”, ocijenio je Petković.

On je poručio da Beograd samo želi da Euleks obavlja svoj posao u skladu sa povjerenim mandatom, a ne da priča da ne može da daje izvršna naređenja Prištini, koja njima, kako se pokazuje, može da naređuje.

Petković je naglasio da Euleks i Kfor moraju da reaguju, jer se teror premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija nad Srbima pojačava iz dana u dan.

“On je dodatno ohrabren da napada srpski narod, jer nema adekvatne reakcije sa Zapada, prije svih međunarodnih organizacija na Kosovu i Metohiji. Kurti želi da sprovodi etničko čišćenje Srba na sjeveru Kosova”, rekao je Petković.

Ukazujući da se oko 11 odsto Srba sjevera Kosmeta iselilo u centralnu Srbiju, što znaju i zapadani ambasadori, Petković je istakao da Kurti sporovodi progon i etničko čišćenje.

“Srbi strijepe za svoje porodice koje napuštaju sjever. Očigledno je da niko ne može da trpi Kurtijev teror. Ono što Srbima treba je sloboda. Mi ćemo se boriti da je sačuvamo, kao i mir. Ako toga ne bude, Kurti će ostvariti svoj cilj”, istakao je Petković