Petković: Svetinje SPC na Kosovu i Metohiji pripadaju Srbiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da svetinje Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini pripadaju Srbiji, a da je jedino kulturno nasljeđe samoproglašenog Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste.

dgovarajući na “Tviteru” ministru kulture privremenih prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve u pokrajni “blago Kosova” i da se na restauraciji kuće naciste DŽafera Deve u južnom dijelu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je “jedino kulturno nasljeđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste”.

“Tačno je Hajrulah Čeku da je vaše kulturno nasleđe kuća nacističkog kolaboracioniste DŽafera Deve i da su se UN i EU povukle iz njenog obnavljanja. Svetinje SPC na Kosovu i Metohiji pripadaju Srbiji i imaju mnogo veze sa vama jer ste ih srušili više od 135, među kojima i one na Uneskovoj listi”, napisao je Petković.

Na tvrdnju Čekua da vlasti u Prištini imaju “jedan od najnaprednijih modela u svijetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasljeđa”, Petković je podsjetio na skrnavljenje pravoslavnih vjerskih objekata u pokrajini, prenio je Tanjug.

“`Najnapredniji model zaštite pravoslavne baštine`?! Po tome, Hram Hrista Spasitelja u Prištini je u grafitima, Samodreža je pretvorena u toalet i zabranili ste obnovu Arhangela. Da ne spominjem vraćanje zemljišta Visokim Dečanima“, zaključio je Petković.

Ostavite komentar: