Petković reagovao: Kurti krenuo da zapali bure baruta na zapadnom Balkanu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je noć na sjeveru ove srpske pokrajine protekla mirno, ali u atmosferi napetosti, te da je prištinski premijer Aljbin Kurti jednostranim odlukama o automobilskim tablicama i ličnim kartama krenuo da zapali bure baruta na sjeveru Kosova i na cijelom zapadnom Balkanu.

On je rekao da je Priština htjela da izazove sukobe i da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak.

“Srbi žele mir i stabilnost, ali dozlogrdilo je našem narodu, niko više ne može da trpi svakodnevno teror Aljbina Kurtija”, rekao je Petković za RTS.

On je napomenuo da je u bazu Belvedere, koja je tik uz sjever Kosova, Priština dovela stotine oklopnih vozila i do zuba naoružanih pripadnika specijalne jedinice Rosu.

“Cilj je bio da upadnu na sever Kosova i Metohije i da se obračunaju sa srpskim narodom, koji brani slobodu kretanja i svoje pravo na opstanak na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

On je istakao da Srbija na sve načine pokušava da sačuva mir i stabilnost, jer je to jedini način da se ide naprijed, otvaraju radna mjesta, povećavaju plate i penzije, ali je najavio i odlučnu diplomatsku borbu.

“Poslednja 24 časa smo gotovo prevrnuli nebo i zemlju da bismo došli do svih sagovornika koji mogu da izvrše pritisak, kako bismo sačuvali mir i stabilnost”, rekao je Petković.

Navodeći da je taj rad urodio plodom i da su Kvinta i SAD izvršili pritisak na Kurtija, Petković je rekao da naredni period treba da se iskoristi da se u Briselu dođe do kompromisnog rješenja.

“Mi smo to hteli i pre mesec dana, uvek insistiramo na dijalogu. Međutim, i nakon ponoći Priština je nastavila da izdaje ulazno-izlazni dokument”, rekao je Petković.

Ostavite komentar: