Petković: Priština vrši akt nasilja prema administraciji UN

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković nazvao je “aktom nasilja” prema UN odluku Prištine da proglasi ruskog zvaničnika u UNMIK-u za “personu non grata”.

“Proglašavanjem legitimnog zvaničnika Unmika za `personu non grata` Priština vrši akt nasilja prema administraciji UN, najviše civilne vlasti na Kosovu i Metohiji”, naveo je Petković na “Tviteru”.

On je naglasio da je u skladu sa važećim normama međunarodnog prava, a prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, jedina legalna civilna vlast na Kosovu i Metohiji Misija UN – Unmik.

Iz Ambasade Rusije u Srbiji ranije je saopšteno da je proglašenje ruskog zvaničnika u Unmiku za personu non grata od vlasti u Prištini predstavlja provokaciju, te je upućen poziv administraciji UN u regionu da u potpunosti osigura bezbjednost ruskih službenika.

Vlasti samoproglašenog Kosova zvanično su objavile da proglašavaju za personu non grata službenika Misije privremene uprave UN na Kosovu i Metohiji, koji je državljanin Rusije, zbog “aktivnosti koja je nespojiva sa diplomatskim statusom”.

Ministar spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala navela je u objavi na “Tviteru” da Priština stoji uz svoje saveznike u “djelovanju protiv zlonamjernih akcija koje ugrožavaju nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak /samoproglašenog/ Kosova”.

 

 

Ostavite komentar: