Petković poručio da su svi potezi Kurtija uzaludni: Neće uspjeti da izbjegne formiranje ZSO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je danas da Aljbinu Kurtiju neće poći za rukom da izbjegne obavezu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), uprkos pokušaju da ospori sastav i mandat Upravljačkog tima.

Petković je taj Kurtijev pokušaj nazvao jalovom kupovinom vremena, ističući da mandat Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO traje sve do kraja procesa formiranja Zajednice i ne postoji nijedan pravni osnov da Kurti jednostrano i samovoljno razrešava ovo tijelo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“To što se njemu ne dopada nacrt Statuta ZSO njegov je lični problem, jer da je mandat postojećeg Upravljačkog tima aktivan i validan potvrdili su u više navrata predstavnici EU, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Džozep Borelj”, naveo je Petković.

On je poručio Krtiju da prije nego što ospori funkcionisanje Upravljačkog tima treba da obnovi gradivo i ponovo pročita izjavu portparola EU Petera Stana da upravljački tim ne može jednostrano da se smjenjuje, jer je dio procesa dijaloga, kao i da je za njih sastav tog tima i dalje validan.

Petković je podsjetio da je i Borelj naglasio u svom obraćanju nakon posljednje runde dijaloga 2. maja da će EU i dalje po potrebi pozivati Upravljački tim na sastanke u Brisel.

“Jedino što Kurti radi jeste da po cijeli dan smišlja pakosti kako da uruši dijalog, pošto ne želi da formira ZSO. Ali, koliko je on u svojoj namjeri odlučan, Beograd i Aleksandar Vučić su još odlučniji da se Zajednica formira”, poručio je Petković.

Ostavite komentar: