Petković optužuje Kurtija: Hoće da okupira sjever i protjera Srbe – nećemo dozvoliti novu “Oluju”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da ništa dobro ne može da dođe od premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i prištinske vlasti jer je njihov cilj tiha okupacija sjevera i protjerivanje srpskog naroda.

Petković je ukazao da je najveći problem po pitanju preregistracije vozila u tome što se svi prave ludi i što niko neće da kaže da je prekršen sporazum.

“Po pitanju tablica mi se ni milimetar nismo pomjerili zato što to Kurti neće i zato što želi da istisne postojanje države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a krajnji cilj je proterivanje našeg naroda. Srbija to neće prihvatiti”, rekao je Petković za RTS.

On smatra da bi problem tablica mogao da se riješi kada bi međunarodna zajednica na Kurtijeve jednostrane poteze reagovala konkretnim akcijama, a ne samo porukama da je razočarana ponašanjem premijera /samoproglašenog/ Kosova.

“Stvari više ne zavise od nas, ali mi ćemo ići u pravcu traženja kompromisnog rješenja. Nikada nećemo dozvoliti da se desi `Oluja` i pogrom srpskog naroda”, rekao je Petković.

On je podsjetio da je Srpska lista poručila da će izricanje prve novčane kazne biti povod za reagovanje srpskog naroda.

“Apsolutno je neprihvatljivo da (Priština) krene sa novčanim kažnjavanjem tako što će svakog dana da naplaćuje 150 evra zbog toga što Srbi imaju KM tablice. Tih 150 evra je značajan novac i ovdje u centralnoj Srbiji, gdje su prosječne plate 660 evra, a da ne govorim koliko je to značajan novac na Kosovu i Metohiji, gdje su prosječne plate oko 350 evra”, naglasio je Petković.

Privremene institucije u Prištini prolongirale su do 22. januara odluku o preregistraciji vozila srpskih tablica na oznaku “RKS”, a do tada će prvo biti izdavane opomene, a zatim i novčane kazne.

Premijer samoproglašenih intitucija Kosova Aljbin Kurti rekao je da će od 1. do 21. novembra vozačima koji upravljaju vozilima sa srpskim registarskim tablicama prvo biti izricane mjere opomene.

Ostavite komentar: