Petković optužio “policiju Kosova”: Okupirali Sjevernu Mitrovicu i maltretirali građane

17.06.2023. | 10:40

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je sinoć u Sjevernoj Mitrovici „bilo opsadno stanje“, da su „kosovski specijalci maltretirali građane i pokušali da uhapse Srbe“.

-Kurtijevi specijalci sa dugim cevima, oklopnim vozilima su okupirali sever Mitrovice, došli su iz južnog dela Mitrovice sa preko 30 oklopnih vozila, pod maskama, sa dugim cevima. Maltretirali su celu severnu Mitrovicu, napravili bezbednosni prsten, u centru grada patrolirali, imali svoje punktove po obodima grada, zaustavljali automobile, pretresali ljude do gole kože ljude, udarali puškama i psovali -rekao je Petković.

Istakao je da premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti „sve vreme provocira, sve vreme želi da izaove sukobe i rat“.

-Tokom tog jučerašnjeg dana, ali i noćas, Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali, pokušali da uhapse dva brata Gorana i Vladu Vučetića u centru grada, pa su jurili Miroslava Živkovića, Lunetovog druga, to je trajalo celu noć. Situacija je sada mirnija. Oklopna vozila zamenili su škodama, ali prisutan je veliki broj specijalaca – rekao je Petković.

Ovog jutra nema oklopnih vozila, ali je policija prisutna u, kako je rekao, “škodama”, prenosi RTS.

– Aljbin Kurti ide u nove napade i provokacije sa namerom da izazove rat na severu KiM. On to radi svakog dana. Krajnje je vreme, da neko urazumi Aljbina Kurtija, on želi da izazove rat i zapali ne samo sever KiM, već ceo region. Reč je o balakanskom piromanu koji želi rat na celom Balkanu. Pozivaju ga da povuče lažne gradonačelnike i policajce, Srbi zahtevaju da se svi uhapšeni Srbi puste, a on dovodi nove policajce – rekao je Petković.

Rekao je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas imati razgovore sa američkim i evropskim zvaničnicima.

-Činimo apsolutno sve što je u našoj moći da sačuvamo mir – rekao je Petković ističući da je “sve u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi”.

Naglasio je da je juče uhapšeni Nemanja Vlašković mladić bez kriminalnog dosijea.

-Reč je o još jednoj laži Kurtija, gde očigledno da je uhapsio bez osnova još jednog nevinog čoveka pored Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Luneta i sada Vlaškovića. Reč je o momku koji nema dosije, treće je dete u toj porodici, ljudi se bave privredom, svi imaju samo reči hvale o ovom čestitom momku. I dalje je pod policijskim zadržavanjem od 48 sati – rekao je Petković.