Petković nakon verifikacije mandata: Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da odluka predstavnika Srpske liste da danas u kosovskom parlamentu izvrše tehničku verifikaciju svojih mandata nikako ne znači vraćanje Srpske liste u prištinske institucije, i da je time spriječen pakleni plan premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

“Razlog verifikacije ovih mandata od poslanika Srpske liste jeste isključivo taj što smo došli do najnovijih saznaja da Kurti sprema pakleni plan osvete srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, rekao je Petković.

On kaže da je Kurtijev plan bio da mjesta koja su zagarantovana za predstavnike Srpske liste popuni onim Srbima koji podržavaju Prištinu i Kurtija, a ne Beograd i srpski narod na Kosovu, i da je riječ o predstavnicima srpskih političkih partija koje su na nivou statističke greške.

“Riječ je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajković. Riječ je o političkim partijama koje su apsolutno minorne, koje gotovo ne postoje na Kosovu i Metohiji, za koje je na posljednjim izborima glasalo između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda”, istakao je Petković.

On je rekao da i nakon ove verifikacije sve ostaje onako kako su Srbi zaključcima od 5. novembra jasno i glasno rekli, a to je da nema povratka u prištinske institucije dok se ne povuče protivpravna odluka Prištine o preregistraciji i ne formira Zajednica srpskih opština.

Prema njegovim riječima, poslanici Srpske liste koji su verifikovali mandate i odmah napustili skupštinu samoproglašenog Kosova neće se u nju vraćati, prenijeli su beogradski mediji.

“To je isključivo urađeno kako bi se zadržala ta mjesta da Kurti ne bi krenuo sa paklenim planom promene takozvanog ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na Kosovu i Metohiji”, kaže Petković.

On kaže da bi Kurti, prije svega, krenuo odmah u promjenu takozvanog člana 144 koji omogućava upravo srpskoj zajednici, odnosno Srpskoj listi koja je do sada bila u Skupštini, da spriječi donošenje antisrpskih zakona.

Srpska lista ranije je potvrdila da je njenih devet poslanika danas tehnički verifikovalo mandate i tako ih zadržalo u “sigurnim rukama”.

Poslanici koji su danas verifikovali mandate su, kako se ističe u saopštenju, odmah napustili sjednicu.

Ostavite komentar: