Petković: „Biće još povlačenja priznavanja takozvane nezavisnosti Kosova“

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je da će se povećavati broj zemalja koje povlače priznanje tzv. nezavisnosti Kosova i istakao da će Beograd upotrijebiti sva pravna i politička sredstva da zaštiti srpske interese i odgovori na nesavjesno, neodgovorno i protivpravno ponašanje Prištine.

Petković je rekao da Beograd želi da razgovara sa Prištinom i da se ide u pravcu normalizacije odnosa, ali da neće „nijemo posmatrati“ da neko gura tzv. Kosovo u međunarodne organizacije.

„Sve vrijeme smo na to upozoravali. Rekli smo da, kada Priština aplicira i kada se postavi pitanje članstva u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, naš odgovor biće žestok, jasan i odgovoran. Upotrebićemo sva pravna i politička sredstva da se borimo za naše interese“, rekao je Petković povodom apliciranja Prištine za članstvo u Savjetu Evrope.

Govoreći o posljednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Petković je kazao da ona nije propala, ali da Priština želi da dijalog propadne i da to što šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi ne želi direktan razgovor sa srpskom stranom pokazuje da ni oko čega ne žele da se dogovore sa Beogradom.

„Kada smo insistirali da u direktnom dijalogu moramo da razgovaramo o ZSO, o nestalima, oni su to odbili. Puna su im usta pitanja nestalih, ali kada treba da se konkretno nešto dogovorimo, oni se povlače“, rekao je Petković za RTS.
Naveo je da su posljednji razgovori u Briselu bili dodatno opterećeni činjenicom da je Priština podnijela zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope na šta je, kaže, žestoko reagovao ističući da to nije način da se nastavi dijalog i da se ne ide u pravcu normalizacije odnosa ako se krše Briselski, Vašingtonski i svi drugi sporazumi.

„Ne može mimo Beograda da se ostvaruje nikakav cilj ili da se teži bilo čemu, ako nema kompromisnog rješenja kao konačne tačke dogovora“, rekao je Petković.

Naglasio je da pozicija Beograda nije nimalo laka i da se u trenutnim okolnostima smanjuje manevarski prostor, ali da će se Srbija na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem boriti kao svih prethodnih godina i da neće ostaviti na cjedilu srpski narod na KiM, prenio je Tanjug.

 

 

Ostavite komentar: