Petković: Beograd će nepokolebljivo insistirati na formiranju ZSO

Beograd će na prvom sljedećem sastanku u Briselu čvrsto i nepokolebljivo insistirati na preduzimanju konkretnih koraka na formiranju zajednice srpskih opština, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa novoimenovanim zamjenikom ambasadora SAD u Srbiji Džonom Ginkelom.

Petković je istakao da ZSO ima za cilj da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je sagovornika upoznao o nedavnim unilateralnim potezima Prištine, koji su izazvali tenzije na severu Kosova i Metohije, što je moglo da ugrozi mir i bezbjednost na terenu, ali i u cijelom regionu, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Petković je podsjetio na nelegalne upade teško naoružanih specijalnih jedinica Prištine “Rosu” na sjever Kosova i Metohije, 20. septembra i 13. oktobra, te pucanje pripadnika ovih jedinica iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i teško ranjavanje Srećka Sofronijevića iz Zvečana.

On je podsjetio i na slučaj Ivana Todosijevića, predsjednika opštine Zvečan, te ocijenio da su svi ovi unilateralni potezi Prištine samo kulminacija svakodnevnih pritisaka na Srbe na Kosovu i Metohiji.

“ Nažalost, svakodnevne izjave albanskih političara ne daju nam nadu da će se sa ovakvim provokacijama stati”,  naglasio je Petković, izrazivši veliku zabrinutost zbog toga što Priština ne nepoštuje sporazum o energetici.

Zato je, dodao je on, od velikog značaja da se Briselski sporazum poštuje, jer da je Priština pravovremeno primijenila preuzete obaveze, navedene krizne situacije bile bi izbjegnute.

Informišući sagovornika o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, Petković je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima, očekujući neodložno sprovođenje svih do sada postignutih dogovora, a prije svega formiranje ZSO.

Petković je podsjetio na nedavnu izjavu glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da zatvori vrata dijalogu.

On je naglasio da Beograd ostaje dosljedno opredijeljen za dijalog kao jedini način rješavanja otvorenih pitanja, dok Priština, pronalaženjem izgovora za neispunjavanje preuzetih obaveza potkopava ideju da je nesuglasice moguće rešavati jedino mirnim i političkim sredstvima.

Petković je ocijeno da je podrška SAD u rješavanju svih ovih pitanja od velikog značaja.

Ostavite komentar: