Peti protest “Srbija protiv nasilja”: Tražimo odgovornost VIDEO

Odgovornost vlasti za masovne pucnjave početkom maja u Srbiji bio je glavni zahtjev govornika na protestu “Srbija protiv nasilja” koji se održava u Beogradu.

Desetine hiljada građana izašlo je na skup na koji je ispred Skupštine Srbije pozvao dio opozicije, nezadovoljni reakcijom vlasti nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 osoba.

“To što ste vi mladi izašli na ulice, sa jasnom porukom da više nećete da živite u ovom obolelom društvu, daje nadu da ćemo se možda sa tog dna podići”, rekao je tokom svog obraćanja glumac Dragan Bjelogrlić.

TV voditelj Ivan Ivanović je rekao da “ne možemo da prihvatimo da za tragedije niko nije odgovoran”.

Glumica Svetlana Bojković poručila je sa govornice da su masovne pucnjave “rana cijelog društva”.

“Optuženi smo da smo iskoristili tragediju u političke svrhe”, rekla je ona navodeći da se, sa druge strane, a najodgovornije pozicije u državi postavljaju “nesposobni”.

Njena izjava referiše na ranije izjave zvaničnika u Srbiji, koji su optužili opoziciju za politizovanje tragedije.

Održan je i minut ćutanja za žrtve masovnih pucnjava.

Okupljeni nose transparente na kojima piše “U susret slobodi”, “Jači od nasilja”, “Sloboda ili ništa”.

Prema najavama organizatora, okupljeni će krenuti u šetnju obližnjim ulicama da bi se došlo do Predsjedništva Srbije, gdje se nalazi kancelarija predsjednika Aleksandra Vučića.

Organizatori su najavili da će građani moći da napišu poruke predsjedniku koje će biti u knjigama utisaka ostavljene na nekoliko punktova oko Predsjedništva.

Građani su pozvani da ponesu po jedan cvijet.

Trećeg juna se obilježava i mjesec dana od tragedije u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kada je 13-godišnji učenik ubio osam đaka i radnika obezbjeđenja, a ranio je šest učenika i nastavnicu.

Jedna povrijeđena djevojčica je kasnije preminula i ona je deseta žrtva.

Dan kasnije, 4. maja, u selima Malo Orašje i Dubona kod Beograda 21-godišnji napadač je ubio osam, a ranio 14 osoba. Napadač je uhapšen i priznao je zločin.

Vlast je nakon toga pojačala prisustvo policije u školama i pozvala građane da policiji predaju oružje. U međuvremenu je ministar prosvjete Branko Ružić podnio ostavku.

Građani koji protestuju zahtijevaju ostavke ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smjena Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Happy.

Istovremeno i skup zbog Kosova

Protest su u isto vrijeme najavili i desno orijentisani Antiglobalisti Srbije. Ova grupa je navela da hoće da se pridruži protestu “Srbija protiv nasilja” sa zahtjevom da se “zaustavi nasilje” nad Srbima na Kosovu.

Na protestu nose transparent “Stop nasilju nad Srbima na Kosovu i Metohiji”, kao i tranparent na kom je mapa Kosova sa srpskom zastavom na kom piše “Okupirano”.

Na Telegram kanalu ove grupe je objavljeno da je trenutno “najveće nasilje” nad Srbima na Kosovu.

Posljednjih nedjelju dana pojačane su tenzije na sjeveru Kosova nakon što je kosovska policija uvela novoizabrane gradonačelnike albanske nacionalnosti na njihova nova radna mjesta – u zgrade opština sa srpskom većinom.

Ova grupa je zakazala svoj skup u blizini mjesta gde se organizuje i protest “Srbija protiv nasilja”.

Ostavite komentar: