Peking zatvara sve škole i poziva da se ne napušta grad

Peking će ponovno zatvoriti sve škole i univerzitete, nakon što su se opet pojavili slučajevi bolesti COVID-19 u glavnom gradu, objavila je u utorak kancelarija gradonačelnika, pozivajući ujedno stanovnike da ne napuštaju grad.

Grad je pokrenuo testiranje desetina hiljada stanovnika nakon što je otkriveno 106 novih slučajeva zaraze virusom korona u pet dana, povezanih s velikok tržnicom svježih proizvoda.

Nove mjere šok su za stanovnike Pekinga jer se prije toga činilo da je virus gotovo iskorijenjen u Kini, nakon karantina i masovnog testiranja, piše agencija AFP.

Peking je takođe zatražio od stanovnika da izbjegavaju putovanja izvan grada koja nisu neophodna, a stanovnicima pogođenih područja u gradu koja predstavljaju “umjeren ili visok rizik” zabranio je da napuštaju prijestonicu.

Hiljade stanovnika moraju ostati kod kuće

Svaki stanovnik koji zaista mora otputovati iz Pekinga mora ispuniti sertifikat kojim potvrđuje da je na testiranju koje je obavljeno u posljednjih sedam dana bio negativan, rekao je na konferenciji za novinare Chen Bei iz kancelarije gradonačelnika, prenose Nezavisne novine.

Vlasti su u posljednje vrijeme ublažile restrikcije zbog poboljšanja situacije: samo dvoje mrtvih zbog virusa koronaa zabilježeno je od sredine aprila u zemlji u kojoj se virus i pojavio krajem 2019. Međutim, strah od drugog talasa natjerao je vlasti na djelovanje.

Grad je, uz ostale mjere, zatvorio stambene zone, odnosno odredio karanin za njih gotovo 30. Hiljade stanovnika moraju ostati kod kuće i nemaju pravo izlaziti.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je u utorak o novih 27 slučajeva u Pekingu.

 

 

Ostavite komentar: