Patrijarhu uručen Orden Svetog Klimenta: Porfirije služio liturgiju u Ohridu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u hramu Svete Sofije u Ohridu čime je svečano obilježena prva godišnjica od kada je poglavar Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju Orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, koji mu je dodijelio sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, za pokazanu ljubav za Makedonsku pravoslavnu crkvu i makedonski narod, posvjedočenu dodjelom tomosa o autokefalnosti.

Primajući odlikovanje, patrijarh Porfirije rekao je da se raduje današnjem sabranju u “slavnom Ohridu i drevnom predivnom pravoslavnom hramu Svete Sofije” povodom dodjeljivanja tomosa o autokefalnosti.

“Današnji povod za naše slavlje je događaj od pre godinu dana, a blagodareći vašoj molitvi i veri taj dan je postao realnost za sve nas. Neka blagoslovi Gospod sve ljude u Makedoniji, da ispuni Duhom svojim svetim”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Hristova crkva jedna i iznad svakih podjela i da je to dar Božiji.

“Hvala vam na ljubavi, na mogućnosti da služim u ovom hramu. Danas sam saznao da je patrijarh srpski poslednji put ovde služio pre 100 godina. Evo da ne čekamo 100 godina, da nam dolazite uvek u Beograd i da mi ovde dolazimo, i da služimo i širom sveta gde se nalaze naši narodi i zajedno se mole Bogu. Iako pripadamo drugim narodima pripadamo jednoj jedinstvenoj crkvi Hristovoj i jednom narodu Božijem”, rekao je patrijarh srpski.

NJegova svetost poklonio je arhiepiskopu ohridskom i makedonskom Stefanu žezlo.

“Kad služite liturgiju da naša ljubav bude sa vama da rukovodite narod koji vam je Bog podario”, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije u čijoj pratnji je bio i vikarni episkop marčanski Sava, stigao je juče u Makedoniju gdje su ga u Uspenskom manastiru Kalište kod Struge, dočekali arhiepiskop Stefan sa arhijerejima Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

Ostavite komentar: