Patrijarh Porfirije vaskršnju trpezu podijelio sa beskućnicima FOTO

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije podijelio je vaskršnju trpezu sa beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji, a potom je podijelio pakete mališanima koji su na liječenju u Univerzitetskoj dječjoj klinici “Tiršova” u Beogradu.

Patrijarha je u dvorištu crkvene kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva za stolom sačekalo 20 korisnika, većina bez krova nad glavom.

Razgovarali su o njihovim životima, kako su se našli na ulici, ali i o tome na koji način može da im se pomogne da imaju “sobu i kupatilo”, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je naglasio da je Bog danas pokazao beskrajnu ljubav prema čitavom ljudskom rodu, te da za malodušnost i bilo koju vrstu odustajanja od života nema opravdanja.

“Svi imamo faze uspona i pada… I ovaj dan pokazuje, ne samo da nismo izgubili nadu, nego da smo prepuni entuzijazma i sigurnosti da možemo biti ljudi koji su radosni. Radost neka bude ono što je naš cilj. Sljedeći put da se nađemo da pjevamo, narodne srpske pjesme, možemo i strane”, rekao je patrijarh Porfirije.

Nakon razgovora sa beskućnicima, patrijarh je otišao u Dječju kliniku “Tiršova”, a novinarima je nakon posjete mališanima rekao kako je s jedne strane bio duboko pogođen susretu sa djecom koja pate nezasluženo od najtežih bolesti, ali s druge strane fasiciniran ljubavlju, požrtovanošću i spremnošću svih koji rade u bolnici da im sve što znaju i imaju stave na raspolaganje.

“Poruka na Vaskrs nama ljudima je da je ljubav – ne biti ograničen na sebe, ne staviti sebe kao jedinu važnu vrijednost u svijetu, nego to podrazumijeva osjećanje da postoje i drugi i da mi postojimo samo po mjeri naše spremnosti da se žrtvujemo za drugog”, rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, u bolnici su se uvjerili da ljubav ima smisla, da vaskrsli Hristos nije uzalud vaskrsao.

Patrijarhu je zahvalio direktor klinike Siniša Dučić, jer je našao vremena da dođe i obiđe pacijente.

“Priredio nam je veliku čast. Imali ste priliku da vidite kako su djeca reagovala kada se pojavio patrijarh, kako reaguju roditelji, ništa ljepše nam se nije moglo dogoditi”, rekao je doktor Dučić.

Ostavite komentar: