Patrijarh Porfirije stigao u Beč: Dočekan isred hrama Svetog Save

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je večeras u Beč, gdje su ga ispred Sabornog hrama Svetog Save dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej, sveštenstvo i vjernici.

Patrijarh Porfirije nakon doksologije u besjedi rekao da je Beč “grad koji je širio svoje ruke i u svoja njedra vijekovima primao naše pretke”.

“Ni vas nije malo u carskom gradu Beču, ali i u celoj Eparhiji austrijsko-švajcarskoj i hvala Bogu, jer je, pored toga što imate materijalne uslove, dao da u ovom gradu imate i svoju dušu. Dao je Bog molitvama Svetoga Save i svih svetih iz našega roda da imate svoje hramove širom Austrije”, istakao je srpski patrijarh.

U pratnji NJegove svetosti, koji će u posjeti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj boraviti do nedjelje, 11. juna, bili su NJegovo preosveštenstvo episkop hvostanski Aleksej, koji je i vikar NJegove svetosti, kao i arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, prenijela je Televizija “Hram”.

Episkop Andrej izrazio je dobrodošlicu NJegovoj svetosti i zahvalio mu na posjeti.

Poslije doksologije u prostorijama Eparhijskog dvora patrijarh Porfirije sastao se sa ambasadorom Srbije u Austriji Nebojšom Rodićem.

Tokom kanonske posjete Eparhiji asutrijsko-švajcarskoj patrijarh Porfirije osveštaće Spomen-kapelu u Mauthauzenu i bogoslužiti u novom bečkom hramu.

Ostavite komentar: