Patrijarh Porfirije povodom 14 godina od smrti patrijarha Pavla: Sjećanje na njega je živo

15.11.2023. | 20:00

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je povodom 14 godina od smrti patrijarha Pavla da je sjećanje na njega živo ne samo među svim pravoslavnim hrišćanima, nego i među mnogim ljudima koji su imali prilike da se sa njim susretnu i da ga čuju.

“NJegove reči su i danas aktuelne po svojoj snazi i istinitosti, kao i po istim onim izazovima i problemima sa kojima se suočava svaki pojedinac, ali i čitava zajednica i narod”, napisao je patrijarh Porfirije na “Instagramu”.

NJegova svetost je istakao da je blaženopočivši patrijarh Pavle govorio ono što je osjećao i u šta je vjerovao i da riječi koje je izgovarao nisu bile prazna ljudska filozofija ispunjena taštinom i gordošću.

“NJegove reči bile su skopčane sa njegovim životom, odnosno on nije jedno govorio, a drugo činio. Drugim rečima, ono što je osećao i ono u šta je verovao to je govorio”, naveo je patrijarh Porfirije.

On je istakao da su brojne vrline krasile ličnost partijarha Pavla, ali da je ono što ih je držalo na okupu i ono što ga je činilo da podvig koji je započeo dovede do cilja, jeste smirenje i skromnost.

Patrijarh srpski Pavle upokojio se 15. novembra 2009. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 96. godini.

Blaženopočivši patrijarh ostao je upamćen kao čovjek mira i poštovanja među ljudima ma koje vjere bili, a njegovi najbliži saradnici svjedoče da se neprestano molio i nikada ništa nije zatražio za sebe.