Patrijarh Porfirije posjetio Dečane: Mir je duhovna kategorija

05.01.2024. | 12:59

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, trećeg dana posjete Kosovu i Metohiji obišao je manastir Visoki Dečani, gdje su ga dočekali iguman manastira otac Sava i vladika raško-prizrenski Teodosije, i poručio da je mir duhovna kategorija i da se Kosovo brani, prije svega, činjenjem dobrih djela.

Nakon što se poklonio moštima Stefana Dečanskog, patrijarh Porfirije je okupljenim jvernicima poručio da je mir duhovna kategorija i da zato ima i duhovnu vrijednost.

– Zapamtite, ne brani se ni mir, ni sloga, ni ljubav, ni Kosovo na Јutjubu i Tviteru, nego dođi i vidi, ponesi deo krsta i dio muke, podijeli ono dobro što imaš dobro, neka ti rame bude spremno da se nasloni neka glava koja je umorna, a onda će kad zatreba i tebi i bilo kome drugom Bog učiniti da i mi imamo i mir i ljubav – rekao je patrijarh Porfirije u manastiru Visoki Dečani.

Kako je rekao, mira nema bez duhovnog mira.

– Bez molitve, bez duhovnog podviga, ne možemo postići ništa. To je preduslov da Bog dejstvuje, da Njega prizovemo, da On uzme stvar u svoje ruke – istakao je patrijarh.

Kako je naveo, najvažnije je znati da se razumijevanje, sloga i mir ne mogu postići nemirom.

Oznake: Dečani, Porfirije