Patrijarh Porfirije objavio dirljivu poruku o stradalom Mateju: Bolno je poslati sina u Hristovu vojsku

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu fotografiju Mateja Periša, koji je ispraćen iz Beograda kako bi bio sahranjen u Splitu, i emotivnu poruku o tragično nastradalom mladiću.

Porfirije je, podsjetimo, juče prisustvovao ispraćaju Mateja Periša nakon mise u crkvi Svetog Ante u Beogradu koju je vodio nadbiskup Stanislav Hočevar, a potom je na društvenim mrežama objavio ovu poruku:

Život nema smisla, ako nije vječan! Prisustvovao sam molitvenom ispraćaju Mateja Periša u Split. Služio je nadbiskup Hočevar. Njegov otac Nenad je izuzetan čovjek, brat, hrišćanin. Njemu sam se obratio:

Da li je smrt posljednja riječ o nama, ili je smrt ono što Matejev otac, naš brat Nenad, govori? Bolno je kada pošalje majka sina u vojsku, ili djevojka isprati momka u vojsku, kada će proći mjesec, dva dana da ga ne vidi. A kamoli kada pošaljemo sina u Hristovu vojsku, u vječnost, i da čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo.

“Dragi brate, na sahrani svakog čovjeka izgovaram rečenicu: ‘Hristos Gospod da oprosto grijehe pokojnika i nastani ga u mjestu cvjetnom odakle odbježe svaka žalost’. Vaskrsenje Hristovo nam otkriva tajnu istine da ničiji život nema smisla ako nije vječan. Svi mi znamo da ljudi ko nas umiru i svi se ponašamo kao da mi nećemo umrijeti. Tek kada nam neko veoma blizak ode iz ovoga svijeta mi počinjemo ozbiljno da se fokusiramo na tajnu života. Da li svi umiru osim nas ili postoji nešto što je jedino sigurno, a to je da ćemo otići iz ovoga svijeta. A onda kroz tačku odlaska sve dobija svoj smisao”, napisao je Porfirije, prenosi Srpskainfo.

Sanduk sa posmrtnim ostacima Mateja Periša dopremljen je danas u njegov rodni grad Split, na groblje Lovrinac. Vrijeme sahrane još nije poznato. Nenad Periš danas je još jednom uputio apel i molbu da se sahrana njegovog sina ne prati.

“Poštovani novinari i snimatelji još jednom vam se zahvaljujem na saosjećanju i korektnom praćenju ovog slučaja ali vas još jednom molim da zbog iznimno teških trenutaka za mene i moju porodicu se suzdržite od bilo kakve medijske pozornosti sahrane našeg Mateja, te događaja uz sahranu. Znam da ćete shvatiti moju molbu te vam se zbog toga u svoje ime i u ime svoje obitelji zahvaljujem”, saopštio je Nenad Periš.

Podsetimo, tijelo Mateja Periša pronađeno je u utorak, nakon skoro pet mjeseci duge potrage, u Dunavu kod Ade Huje.

Ostavite komentar: