Patrijarh Porfirije najavio posjetu i Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije izrazio je nadu da će, poslije Hrvatske, potom Republike Srpske, BiH, veoma brzo posjetiti i Crnu Goru.

Srpski patrijarh je potvrdio da bi u maju na Saboru Srpske pravoslavne crkve /SPC/ trebalo da bude izabran novi mitroplit crnogorsko-primorski, te da očekuje da će Sabor biti održan uprkos virusu korona.

On je za RTS rekao da će “ako ne ranije”, onda za ustoličenje novog mitropolita biti u Crnoj Gori.

Na pitanje o Srbima u Hrvatskoj, patrijarh Porfirije je rekao da Srbi koji tamo vijekova žive osjećaju Hrvatsku kao njihovu domovinu, a da su decenije poslije rata dovele do nesigurnosti, straha i pritiska.

“Bez obzira na to, mnogi žele da ostanu tamo, poneki i se vraćaju, a ti uslovi nisu uvek lagodni… Međutim, ne vredi ni kritikovati ni kukati već treba učiniti sve da se uslovi poprave”, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije se založio za razgvor o svim otvorenim pitanjima. “Moramo o svemu razgovarati. To je jedini način da idemo dalje, jer ako budemo stavljali stvari pod tepih nećemo uspeti da se oslobodim okova egoizma, povređenosti, ogorčenosti… Ma koliko bilo teško, moramo razgovarati”, rekao je patrijarh.

On je naveo da je bio spreman da učini sve čestito ako bi to doprinijelo da srpski narod u Hrvatskoj bude po svemu ravnopravan sa svim ostalim građanima.

“Isto to mislim i za sve naše pravoslave Srbe gde god da se nalaze i to da bez ugrozim bilo čija prava”, rekao je on.

Govoreći o Jasenovcu i drugim stratištima u Hrvatskoj, patrijarh srpski je naveo da su mnogi naši sunarodnici stradali zbog toga što su pravoslavne vjere.

Za film “Dara iz Jasenovca”, srpski patrijarh je ponovio da je taj film veoma značajan, te istakao značaj njegovanja kulture sjećanja, uz napomenu da to ne smije biti kultura zlopamćenja.

“Moramo da negujemo kulturu sećanja i da pamtimo, ali da se kao hrišćani borimo protiv zlopamćenja. Ne smemo dozvoliti ni na koji način da u toj kulturi sećanja budemo zarobljeni mržnjom”, rekao je patrijarh.

Kada je riječ o posjeti pape Srbiji, rekao je da to zavisi od mnogo faktora, te da do sada nikakva inicijativa nije bila od strane Vatikana, a ni obrnuto.

O pitanju autokefalnosti pravoslavne crkve u Makedoniji, patrijarh Porfirije je naveo da neće imati više razumijevanja u odnosu na svoje prethodnike.

Njegova svetost je rekao da se Crkva ne može poistovijetiti ni sa jednom politikom, već da svjedoči saboronost u Hristu.

On je naveo da je zadatak crkve, ne da politički sabira ljude, već da ih sabira u Hristu.

“Crkva pokušava da gradi uvek najbolje moguće odnose sa svojom državom, vodeći računa o izgrađivanju hrićanskog etosa u narodu, doprinoseći utvrđivanju nezavisnosti i integriteta svoje države”, rekao je patrijarh.

On je ukazao na to da je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski u Zagrebu poznavao više političara, te da je za sve što je bilo potrebno Crkvi uspijevao da realizuje “u dvije riječi”.

 

 

Ostavite komentar: