Paroh sa Kosmeta poslao poruku: Dok se oglašavaju crkvena zvona – ništa nije izgubljeno

Paroh prištevački Staniša Arsić poručio je danas povodom ljetnog Nikoljdana – gradske slave Prištine da vjerni narod ne smije da zaboravi Prištinu, svoje porijeklo i pripadnost srpskom rodu i da sve dok se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija u ovom gradu ništa nije izgubljeno.


“Ne dozvolimo da zaćute zvona na ovoj našoj svetinji. Ne dozvolimo da se ne služi Sveta liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca”, rekao je prota Staniša, koji je sa parosima prištevačkim Zoranom Gođevcem i gračanačkim Svetislavom Trajkovićem služio Svetu liturgiju povodom gradske slave.

Liturgiji je prisustvovalo više od stotinu vjernika, bivših Prištevaca pristiglih organizovano iz Beograda i Niša i njih desetak sa privremenim boravkom u srpskim selima nadomak Prištine.

Prota Staniša je rekao da je na ovim ljudima danas, a na potomcima ubuduće obaveza da sačuvaju glas izgovaran na srpskom jeziku u Prištini i da se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija.

“Sve dok tako bude – znajte ništa nije izgubljeno”, rekao je prota Staniša.

On je blagodario svim pristiglim vjernicima i poželio da ih se o svakom sljedećem Svetom Nikoli stostruko više okupi u Hramu Svetog Nikole, radujući se svetinji i slavi.

Gradonačelnik kosovske opštine Gračanica LJiljana Šubarić poručila je svima onima koji su rođeni, a silom protjerani iz Prištine, da sačuvaju uspomenu na rodni grad.

“Čuvajući u srcu uspomenu na Prištinu, zajedno sa nama koji smo opstali u njenom okruženju, sačuvaćemo i fizički i duhovno ne samo Svetog Nikolu, već i sve naše svetinje po Kosovu i Metohiji”, rekla je Šubarićeva novinarima.

Sa grupom raseljenih Srba iz Beograda došao je i narodni poslanik u Skupštini Srbije LJubiša Stojimirović kako bi, kako je rekao Srni, “utabao put akciji podjele 1.000 naslova knjiga srpskoj djeci sa Kosova i Metohije”.

“Doneli smo danas i predali proti Staniši Arsiću par stotina knjiga koje će biti podeljene srpskoj deci na Kosmetu”, rekao je on, naglašavajući da će u narednom vrlo kratkom periodu biti dopremljeno više od 1.000 naslova namijenjenih školama, posebno onima koje opstaju u izolovanim srpskim sredinama.

On je naveo da je akcija dopremanja naslova srpskoj djeci počela početkom prošle godine na Palama, a potom u Banjaluci, preko Petrinje i Slovenije.

“Uvideli smo da se pripadnost srpskom rodu najbolje čuva knjigom i pisanom reči. Zato smo odlučili da ubrzo knjige darujemo svuda tamo gde žive Srbi – Kanadi, Kipru, Australiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, svuda tamo gde postoje škole na srpskom jeziku, kulturne organizacije ili kulturno-umetnička društva”, naveo je Stojmirović.

Dolazak vjernika i Svetu liturgiju obezbjeđivali su u povećanom broju pripadnici Kosovske policijske službe.

Ostavite komentar: