Parlament razriješio albanskog predsjednika

TIRANA – Dvotrećinskom većinom albanski parlament prihvatio je prijedlog vladajućih socijalista za razrješenje dužnosti predsjednika Albanije Iljira Metu.

Stranka premijera Edija Rame predložila je smjenu nakon što je Meta poništio ukaz o raspisivanju lokalnih izbora za 30. juna.

Prema Ustavu, odluku albanskog parlamenta sada mora potvrditi i Ustavni sud, ali on trenutno ne funkcioniše jer je većina sudija razriješena dužnosti.

Predsjednik države može biti smijenjen zbog teškog kršenja Ustava i počinjenog krivičnog djela.

Rama je u obraćanju parlamentu poručio da odluka predsjednika o odgađanju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svjetskog vladanja, prenose mediji.

Prema njegovim riječima, “parlament je dužan da reaguje u ime naroda kada predsjednik poludi”.

Smatra i da je Meta izgubio pravo da ostane u kabinetu šefa albanske države.

“Ako svijet uđe u logiku Iljira Mete tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao da bude povučen, ne bi postojali država, pravila, smjernice, nego bi cijeli svijet bio velika gužva”, naglasio je Rama, prenose Nezavisne novine.

Rekao je da će taj čin albanskog predsjednika ostati samo ružno i neodgovorno djelo koje se ne može prihvatiti i tolerisati.

Optužio je opoziciju da se plaši da izađe pred narod, na izbore, odmjeravanje političkih snaga i sprovođenje pravosudnih reformi.

Albanski predsjednik prošlog vikenda je otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će političke tenzije prerasti u građanski konflikt jer ih je opozicija bojkotovala prijeteći da će spriječiti glasanje.Ostavite komentar: