Papa Franjo: Velika čast ako me Amerikanci napadaju

Papa Franjo potvrdio je sve veće protivljenje konzervativnog desničarskog dijela katoličke crkve u SAD i rekao da je “velika čast ako me Amerikanci napadaju”.

Franjo je komentarisao svoje kritičare kada je dobio kopiju nove knjige “Kako Amerika želi da promijeni papu” autora Nikolasa Senezea na letu za Mozambik. On će takođe posjetiti Madagaskar i Mauricijus.

Portparol Vatikana Mateo Bruni pokušao je nakon toga da razjasni papine komentare, ističući da su oni došli u “neformalnom kontekstu” i da Franjo uvijek pozdravlja kritike.

“Papa je želio da kaže da kritiku uvijek posmatra kao čast, posebno kada dolazi od autoritativnih mislilaca, a u ovom slučaju iz neke značajne zemlje”, rekao je Bruni.

U svojoj knjizi Seneze prikazuje žestoku kritiku Franje medju američkim konzervativcima koji se protive njegovim stavovima o migrantima, Kini, njegovom poricanju kapitalizma sa slobodnim tržištem, njegovoj brizi o životnoj sredini i popuštanju crkvenih pravila o smrtnoj kazni i pričešću preudatih katolika.

Neki su otišli toliko daleko da su Franju optužili za jeres.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: