Palmer: Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji

Pitanje kosovske nezavisnosti za SAD ne postoji, izjavio je pomoćnik državog sekretara i specijalni američki izaslanik za Balkan Metju Palmer. Dodao je da priznanje kosovske nezavisnosti nije probem koji se brzo i lako rješava, te da to nije pitanje za medije.

Metju Palmer, koji je prethodno u Skoplju i Prištini rekao da Srbija neće biti primljena u EU dok ne prizna kosovsku nezavisnost, rekao je u emisiji “Pravi ugao” RTV-a da je priznanje kosovske nezavisnosti tema o kojoj će se raspravljati za pregovaračkim stolom.

Tvrdi da je tokom boravka u Prištini bio jasan kada je rekao da je ukidanje taksi na robu iz Srbije put ka normalizaciji i dijalogu.

– Do rješenja se može doći ukoliko obje strane približe stavove i mi nećemo nikome nametati to rješenje – rekao je Palmer.

Smatra i da Srbija treba da prestane sa aktivnostima koje sprovodi radi delegitimizacije kosovske nezavisnosti, zbog čega su takse i uvedene, prenosi RTRS.

Inače, Priština je takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH uvela novembra prošle godine, nakon propalog pokušaja da se priključi članstvu u Interpolu.

Palmer je rekao da SAD žele da “Srbija i Kosovo normalizuju odnose” i tako otvore put ka zajedničkom cilju, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da za SAD ne postoji pitanje kosovske državnosti i nezavisnosti, koja je nepovratna, već normalizacija odnosa do koje mora doći dijalogom i dogovorom.

– Cilj procesa i tog dijaloga nije forsiranje bilo koje strane radi normalizacije odnosa, već naprotiv podrška i jednoj i drugoj strani – rekao je Palmer.

Dogovor koji unapređuje mir i stabilnost je višedimenzionalan i on podrazumijeva bezbjednosna, politička i neka druga pitanja, kao i problem ljudskih prava i građanskih sloboda i zaštitu kulturnog blaga, precizirao je Palmer.

SAD žele pozitivnu atmosferu koje sada nema i do nje se može doći ukoliko Beograd prestane sa delegitimizacijom kosovske državnosti i nezavisnosti.

Ostavite komentar: