Pala vlada samoproglašenog Kosova

Vlada Aljbina Kurtija trajala je svega 51 dan, prije nego što joj je sinoć parlament sa 82 glasa ”za” i 32 ”protiv” izglasao nepovjerenje.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nije oprostio koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju smjenjivanje ministra unutrašnjih poslova, pa je kabinetu lidera pokreta Samoopredeljenje izglasano nepovjerenje poslije svega pedesetak dana vlasti.

Ukupno, 82 od 120 poslanika u kosovskom parlamentu podržala su smjenu Kurtijeve vlade, dok je 32 bilo protiv. Jedan poslanik bio je uzdžan prilikom glasanja.

Na taj način, Kurti je postao najbrže smijenjeni premijer Kosova.

Poslije glasanja, Kurti se žestoko obrušio na lidere Demokratskog saveza Kosova, prije svih Isu Mustafu i Agima Veljiua, tvrdeći da centar njihove politike nije Priština, već sela iz kojih su potekli.

Lider DSK, Isa Mustafa je poslije pada vlada u kojoj je njegova stranka bila koalicioni partner, nagovijesti spremnost za saradnju sa Alijansom za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, inicijativom Nisma Fatmira Ljimaja i manjinskim strankama.

Analitičari u Prištini vjeruju da bi tu koaliciju podržala i Demokratska partija Kosova.

Mustafa je rekao da je već razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD Ričardom Grenelom.

“Ne mogu da kažem da smo srećni, ali nismo ni razočarani… Mogu da kažem i da smo sve vrijeme imali probleme u koaliciji”, rekao je Mustafa.

Inicijativu za smjenu Aljbina Kurtija pokrenuo je njegov ključni koalicioni partner, Demokratski savez Kosova čijeg je ministra unutrašnjih poslova Agima Velijua, lider Samoopredeljenja smijenio zbog nesuglasica oko uvođenja vanrednog stanja u jeku pandemije koronavirusa.

Takođe, Demokratska partija Kosova, najveća opoziciona stranka, oštro se suprotstavila Kurtiju oko niza odluka, prije svega oko izbjegavanje da ukine takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH, na čemu je posebno insistirala Amerika.

Bez obzira na ishod glasanja, Kurti će ostati na čelu tehničke vlade, do formiranja nove većine ili još jednih vanrednih izbora.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: