Ovo su nova pravila za prelazak slovenačke granice

Zbog opasnosti od unošenja novih varijanti koronavirusa, Slovenija će od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor i zaoštriti uslove za ulazak u zemlju na granici s Italijom, Austrijom i Mađarskom.

Isto tako, od ponedjeljka 15. marta svi koji u Sloveniju ulaze kao dnevni ili nedjelje radni migranti moraće pokazati negativni test na koronavirus, ne stariji od sedam dana, što do sada nisu morali, a bili su oslobođeni i obavezni karantini.

Negativni test na koronavirus moraće imati i osobe koje povremeno prelaze granicu zbog brige o osobama, stranci koji imaju zemlju u Sloveniji, te osobe koje ulaze zbog obrazovanja. Od posljednjeg su slučaja izuzeta djeca do 13 godina, ali negativni test moraju imati osobe koje ih voze.

Sve te kategorije do sada su bile izuzete od karantini ili obaveznog tjednog testiranja. Slovenačka vlada je 13. februara već bila donijela odluku da takvi izuzeci više ne vrijede i da se i oni moraju testirati, no od primjene je odustala već sljedeći dan, prenosi N1.

Ulazak u Sloveniju iz Austrije od ponedjeljka će biti moguć preko četiri vijeća granična prelaza koji će biti otvoreni 24 sata na dan, a ostali će raditi skraćeno vrijeme, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, dodavši da će stanovništvo u pograničnom pojasu zadržati mogućnost da koristi i druge tzv. ulazne tačke budući da su i Slovenija i Austrija dio zajedničkog schengenskog prostora bez graničnih kontrola.

Na kontrolnim tačkama s Italijom, Austrijom i Mađarskom slovenačka će policija i na kontrolnim tačkama od ponedjeljka provoditi pojačani nadzor, najavio je Hojs.

 

 

Ostavite komentar: