“Ovo je samo početak”: Novi skup u Beogradu, traži se hapšenje bageriste i nasilnika VIDEO

U toku je protest na Trgu Republike u Beogradu na kome okupljeni očekuju da im se obrate građani koji su uhapšeni tokom mirnih građanskih protesta koji su juče organizovani u više gradova Srbije.

Okupljenima se obratio Đorđe Miketić iz inicijative „Srce grada“, piše Nova.

“Dobro veče dragi prijatelji, dobro veče slobodni građani. Juče je u cijeloj Srbiji organizovana mirna blokada. Građani su se pobunili protiv predatorskog zakona koji ova Vlada hoće sa donese bez rasprave. Mnogi aktivisti su juče bili privedeni i pretučeni, neki od njih su večeras sa nama. Juče je u Šapcu ukinuta država. Neće je biti dok režim bude trajao. Nema više institucija, vidjeli smo bager. Imamo samo uzurpatore institucija. Pamtite im imena. Ja sam zapamtio ime policajca Mitrovića juče u Šapcu. Dobili su direktivu da se povuku onda je krenuo bager i batinaši. Je li to država? Ovo je samo početak pobune. Biće duga borba”, rekao je.

Lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović istakao da je cilj skupa ohrabriti ljude na zajedničku borbu.

“Došli smo danas da ohrabrimo i pozovemo ljude koji su ustali na dalju zajedničku borbu, da kažemo da se ne predajemo, da ćemo se boriti i osloboditi”, kaže Zelenović, piše Nova.rs.

Naveo je da je prvi zahtjev da se pusti Dragan Milovanović koji je spriječio da pomahnitali bagerista pogazi ljude.

“On je spriječio krvoproliće i on je junak. Oni koji su napli čekićima i palicama građane oni treba da budu u zatvoru”, poručio je Zelenović i podvukao da je sramni zakon o ekpsroprijaciji, koji treba otme imovinu, uvod u pretvaranje Srbije u koloniju i nešto protiv čega su svi ustali.

“Došli smo da se solidarišemo sa onima koji su protestovali protiv maltretiranja građana, neprimjerene sile, zbog zakona koji nisu u javnom interesu. Policija se ponašala neprimjereno, to je izazvalo jučerašnje nemire. Poslie idemo u Šabac gde ćemo u znak solidarnosti sa Draganom Milovanićem koji je uhapšen, a trebalo je da bude uhapšen vozač bagera”, kaže predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd kaže za Nova.rs da su poslije scena iz Šapca odučili da pozovu ljude da se okupe u Beogradu.

“Ovo je poruka uhapšenima u Šapcu da smo solidarni sa njima i zahtjevamo da budu pušteni, zahtjevamo od nadležnih da privedu huligane, jer oni nisu hapšeni. Ako se to ne desi biće protest u Šapcu, a sutra smo u Loznici na protestu protiv Rio Tinta”, kaže Veselinović.

Otvorena građanska platforma „Akcija“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zahtjeva hitno ukidanje pritvora čovjeku koji je juče u Šapcu spriječio da bager pogazi građane.

Naveli su da je čovek koji je juče zaustavio bager u Šapcu i time spasao ljude od povređivanja, uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati, te da tim advokata ZZS radi na njegovom oslobađanju.

“Takođe, zahtjevamo hitno privođenje vozača bagera, kao i privođenje osoba koje su palicama i čekićem napali građane koji su mirno protestovali u Šapcu za svoja prava”, naveli su u saopštenju u kom su pozvali građanje na večerašnji protest.

Ostavite komentar: