Ove godine znatno manje turista na hrvatskom Jadranu

Turistička sezona u Hrvatskoj znatno je slabija nego prošle godine, prema najnovijim podacima iz hrvatske turističke zajednice.

U Hrvatsku su u julu došla 4,24 miliona stranih turista, odnosno skoro 58.000 manje nego u istom mjesecu lani, pokazuju podaci iz sistema e-visitor, prenosi portal Index.hr.

Za oko 600.000 je manje noćenja stranih turista. Lani je zabilježeno 27,57 miliona noćenja u julu, a ove godine 26,96 miliona.

Najveći pad u broju turista doživjele su tradicionalne destinacije na Jadranu, gdje je od svih obalnih županija samo Dubrovačko-neretvanska zabilježila povećanje broja turista za 3,6 posto. Pad bi na Jadranu bio i veći da nije domaćih turista, koji su se u julu odlučili za godišnje odmore, pa sve županije uz Jadran bilježe povećanje broja domaćih gostiju.

Najviše stranih gostiju i dalje dolazi iz Njemačke, ali u julu ih je došlo 20.000 manje nego lani. Sljedeći najbrojniji gosti su Slovenci, kojih je došlo za jedan posto više nego u julu 2018. Manje je i Austrijanaca, Poljaka i Čeha. Iz Češke i Austrije došlo je za po pet posto manje gostiju, a godinama su bili među najbrojnijim turistima u Hrvatskoj.

Još veći pad zabilježen je u dolascima Poljaka – čak devet posto. Upravo to što su gosti iz te tri zemlje izabrali neke druge države za odmor u julu glavni je razlog manjka turista na hrvatskom Jadranu ove godine, prenosi Avaz.ba.Ostavite komentar: