Ovako izgleda kada virus napadne: Radiolog slikovito objasnio kako korona uništava pluća FOTO

Radiolog Aleksandar Ivković, ljekar iz Niša, na svom blogu “Ljudi i ostale laži”, detaljno je objasnio kako korona virus utiče na naša pluća iz dana u dan.

On je prikazao CT skenere pluća osoba zaraženih Kovidom 19.

Vraćam se na svoju usku struku (da ne bude da se miješam u tuđu). Kompjuterizovana tomografija, skener ili CT je metoda pregleda koja je superiorna kod zapaljenskih bolesti pluća. Kod Kovida 19 se pokazala kao nezamjenjiva u diferencijaciji u odnosu na ostale bolesti.

Tačnost nalaza na plućima je visoka. I onda se pojave osobe koje kažu da je sve laž, da ništa ne postoji. Ove slike neće htjeti da pogledaju, tvrdiće da je isto kao grip. Ipak nije. Ovo je kompleksna bolest. Zajedno sa nalazima obdukcija daje kompletnu sliku. A ovo su samo pluća prikazana – napisao je dr Ivanović u svom tekstu.

Stvari koje se prate

Ground glass konsolidacije (GGO). To su one bijele mrlje na snimcima koje su karakteristične za ovu bolest. Nazivaju se “ground glass” svuda. Izgledaju kao da se taj dio pluća gleda kroz mliječno staklo, kao neka vrsta mikromozaika.

Crazy paving. To su linearna zadebljanja koja se nekada vide u ground glass konsolidacijama. Ona nastaju kasnije, ne javljaju se prije GGO. Neko ih opisuje kao da pijani majstori slažu pločice. Na slikama se to vidi kao nepravilna zadebljanja unutar GGO, složena bez ikakvog reda.

Vaskularne dilatacije. Dolazi do zapaljenskog procesa krvnih sudova i/ili do zastoja tako da su nam na snimcima krvni sudovi deblji.

 

Pik faza (10. do 13. dan) – javljaju se konsolidacije pluća, to znači da veliki dijelovi pluća izgledaju kao velike bijele površine, a označavaju dijelove pluća koji su masa koja je u celini zahvaćena zapaljenskim procesom.

Trakcione bronhiektazije. To su proširenja vazdušnog prostora (ali ne onog koji učestvuje u disanju) koja nastaju kada stradaju alveole i proširuje se prostor između njih.

Faza rezolucije (poslije 14. dana) – vraćanje dijelova pluća u normalu ili smrt.

Arhitektonske distorzije. Pojava traka blizu pleure koje nastaju propadanja plućnog tkiva i nastanka fibroznog.

Svaki od ovih znaka se može javiti i kod drugih bolesti, ali svi zajedno su specifični za Kovid 19. Da bi objasnili stanje, koristimo “Severity Score”. On služi za procjenu ozbiljnosti bolesti. Pluća se sastoje od pet lobusa. Procjenjuje se svaki pojedinačno ocjenama od 0 do 5. To znači da se skor kreće od 0 do 25.

0 – znači da nema GGO konsolidacija

1 – znači da je manje od 5 odsto tog lobusa zahvaćeno

2 – znači da je zahvaćeno od 5 do 25 odsto tog lobusa

3 – znači da je zahvaćeno 26 do odsto tog lobusa

4 – znači da je zahvaćeno 51 do odsto tog lobusa

5 – znači da je zahvaćeno više od 75 odsto tog lobusa

Nalaz je u:

88 odsto slučajeva sa obje strane

88 odsto ground glass

80 odsto posteriorno

79 odsto multilobularno

76 odsto periferno

30 odsto konsolidacijeOstavite komentar: