Otvorio je vrata automobila i pucao: Ranjeni mladić opisao masakr u Mladenovcu

13.05.2023. | 12:18

N. M. (17) iz smederevskog sela Malo Orašje, ranio je U. B. (20) iz obližnje Dubone kod Mladenovca kada je 4. maja uveče napravio masakr, ubivši osmoro mladih ljudi između 15 i 25 godina, ranivši još njih 14.

N. M. pogođen je metkom u toj pucnjavi bočno iznad kuka. Pošto je operisan u bolnici u Smederevu, tinejdžer je u srijedu pušten na kućno liječenje.

– U školsko dvorište sam otišao s L. M, J. R, M. M. i A. M, to je bila naša ekipa. Nas je pozvao M. jer je htio da časti što je postao ujka. Okupilo se još društva i neko je dao prijedlog da odemo gore, kod spomenika, na fudbalski teren da ložimo vatru. Tako smo i uradili. Sjedili smo i pili pivo. Oko pola 11 došao je taj iz Dubone i rekao: “Lezite dole, sve ću da vas pobijem.” Ja ga nikada prije nisam vidio. Otvorivši suvozačeva vrata, iznio je pušku, za koju sam pomislio, a vjerujem i ostali, da je plastična i da je u pitanju neka fora. Mi smo se našalili, odnosno, nasmijali smo se i rekli mu: “Hajde da pijemo”, a on je počeo da puca. Zujali su meci i mrtvi drugovi su mi popadali kao svijeće – prepričava N. strahotu koja je Srbiju zavila u crno.

Ovaj mladi momak bio je pribran da pobjegne i pokuša da spase goli život, a nije osjetio ni da je upucan dok se nije sapleo trčeći preko njiva.

– Ni sam ne znam kako sam se dao u bijeg. Trčao sam koliko su me noge nosile. Preko njiva desno od igrališta sam trčao i sapleo sam se o nešto i prilikom pada sam prste zario u ranu i tek tada shvatio da sam ranjen od metka. Nisam osjećao bol iako su mi prsti bili krvavi i odjeća natopljena krvlju. Jedan drug koji mi se našao, ranjenog me je dovezao do moje kuće. Probudio sam oca i majku i odvezli su me u bolnicu i usput saznavali najtužnije moguće vesti da su moji drugovi i komšije zauvijek zbrisani sa zemlje i da su njihove kuće i loze maltene ugašene jer su iza četvorice ostale samo sestre, bez muškog nasljednika u porodici – rekao je Nikola za Republiku.

Njegovi roditelji i tri sestre bez osmijeha dopunjavaju ispovijest i kažu da su njegovi najbliži drugovi mrtvi, a da se J. s brojnim povredama oporavlja u Urgentnom centru u Beogradu. Navode i da je njihov komšiluk zbog masovnog ubistva skroz utihnuo i da im se čini da više nikada neće biti veselja i srećne omladine u tom mjestu i susjednoj Duboni, gdje je U. B. takođe nastavio da puca u okupljenu omladinu kod škole. Tamo je ubio brata i sestru M. i K. P. i D. T, njihovog druga od malih nogu, a 14, mahom mladih ljudi, ranio u oba sela, piše Kurir.

Otac počinioca masovnog ubistva odnosno masakra R. B. uhapšen je prije nekoliko dana, kada je policija kod njega na imanju pronašla čitave sanduke pune municije i oružja različitih kalibara, kao i improvizovane eksplozivne naprave.