Otac monstrum progovorio tokom ispitivanja u policiji

Josip Rođak bacio je svoje četvero djece s prvog sprata kuće na Pagu. Djeca, dobi od tri, pet, sedam i osam godina, bačena su sa šest metara visine.

Nije ni pogledao svoju djecu koja su u krvi i suzama ležala na betonu. Samo je prošao pokraj njih i sjeo u automobil.

Supruga je uspjela samo povikati: “Kurvin sine, što si to napravio!” Josip Rođak (54) odvezao se na policiju u Pagu, ušao u zgradu i rekao: “Bacio sam djecu s balkona.” I zatim je ućutao.

Tokom obrade u policiji bio je od 7 sati pa sve do 21 sat. U tom vremenu, kažu izvori u policiji, ipak je “progovorio”.

Iako se kasnije službeno branio ćutnjom, njegov iskaz policiji, očito bez prisutnosti advokata, govori da će se braniti neuračunljivošću ili afektom.

Ja jako volim tu djecu. Oduvijek se brinem o njima i hranim ih. Čak sam kupio svima mobilne telefone i non-stop igraju igrice. Kada mi je nedavno rečeno da ću se uskoro morati s djecom iseliti iz kuće, to me je jako pogodilo, stalno sam o tome razmišljao, oka nisam sklopio danima. Odnosno uopšte nisam spavao. Ne znam što mi se dogodilo i zašto sam to napravio – rekao je Josip Rođak šokiranim policajcima.

Nije ni jednom riječi rekao je li tražio pomoć ili socijalni stan za sebe i porodicu.

– Josipu Rođaku određen jednomjesečni istražni zatvor, a branio se ćutnjom, kazao je Hrvoje Visković, istražni sudija Županijskog suda u Zadru.

– Obaviće se primarno psihijatrijsko vještačenje, ići će u Zagreb na konzilij ljekara, tim koji će utvrditi njegovo duševno stanje, što je prethodilo krivičnom djelu, odnosno psihičko stanje prije toga, daće svoje mišljenje da li je u vrijeme počinjenjenog krivičnog djela bio uračunljiv, svjestan što radi i da li je znao što radi, rekao je Duško Berović, portparol županijskoga državnog tužilaštva.

 

Izvor:(Večernji list)

 

Ostavite komentar: