Otac-monstrum i supruga s Paga su 2017. osuđeni na uslovni zatvor zbog maltretiranja kćeri

Oba roditelja četvero djece koju je 28. februara njihov otac, Josip Rođak, bacio s balkona u Pagu, imaju pravosnažnu presudu zbog krivičnog djela protiv braka, porodice i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava, potvrdio je portparol Opštinskog suda u Zadru Denis Klarendić.

Klarendić je jutros potvrdio Pretvara se medijske napise da je Josip Rođak (54), otac koji je pokušao ubiti svoje četvero malodobne djece, u septembru 2017. godine nepravosnažno osuđen na Opštinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom probe u trajanju od tri godine zbog krivičnog djela protiv braka, porodice i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostepenu presudu nisu žalili, ona je u novembru 2017. postala pravosnažna, rekao je Klarendić.

Psihičko maltretiranje

Djelo za koje je oca i majku osudio sudija Tomislav Šimić dogodilo se u razdoblju 2012. i 2013. godine kada je na traženje najstarije kćeri, iz prvog braka njene majke, Centar za socijalnu zaštitu izdvojio djevojku iz porodice zbog konfliktnog odnosa s očuhom, ali i majkom. Prema dostupnim informacijama, majka je od kćeri, danas 18-godišnjakinje, tražila da čuva svoje mlađe polusestre, na to je prisiljavala, a u tome je učestvovao i otac.

Zbog tog psihičkog maltretiranja u porodice su stvoreni nepodnošljivi odnosi te je najstarija djevojka tražila od Centra da je izdvoji iz porodice što je nakon prijedlog socijalnih radnika i napravljeno, piše Zadarski.hr. Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu bez staratelja i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava.

Monstrum ostaje u zatvoru

Josipu Rođaku juče je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela te radi neometanog odvijanja krivičnog postupka zbog posebno teških okolnosti kaznenih djela.

U daljnjem toku postupka nad ispitaće se svjedoci i provesti odgovarajuća vještačenja, primarno psihijatrijsko vještačenje kojim će se utvrditi je li u trenutku počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, je li bio svjestan svojih postupaka i znao što radi i po potrebi neka druga vještačenja.

U saopštenju kojim se oglasilo Županijsko državno tužilaštvo u Zadru navodi se da je „doneseno rješenje o provođenju istrage protiv Rođaka zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela teških ubistava u pokušaju.“

Ističe se da je „54-godišnji okrivljenik u četvrtak, 28. februara, oko 6 sati u kući u kojoj živi kao podstanar zajedno sa svojom suprugom i djecom u Pagu, u namjeri da ubije svoje četvoro djece za vrijeme dok su ona spavala, iz spavaće sobe uzeo u naručje jedno po jedno dijete te ih jedno po jedno bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i dječak zadobili su teške tjelesne povrede, a jedna djevojčica laku tjelesnu povredu, dok je smrtna posljedica izbjegnuta hitnom medicinskom intervencijom“.

Propisana kazna zatvora za pokušaj teškog ubistva je dugotrajni zatvor, do 40 godina, a postoji mogućnost da se izrekne i kazna do 50 godina, što je najveća kazna koju naš zakon propisuje, rekao je istražni sudija Hrvoje Visković.

 

Izvor:(Index.hr)

 

Ostavite komentar: