Otac Koste izjavio: Sve bih učinio da spriječim tragediju, da sam znao šta je u njegovoj glavi

04.04.2024. | 18:57

​U Višem sudu u Beogradu nastavljen je parnični postupak koji je 27 članova porodica ubijene djece pokrenulo protiv dječaka koji je 3. maja prošle godine u školi “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, i njegovih roditelja.

Na saslušanju se pojavio optuženi otac dječaka Koste Kecmanovića, Vladimir Kecmanović, koji je doveden iz pritvora. Odbio je da odgovara na pitanja suda i punomoćnika oštećenih, jer kako je rekao, iz pijeteta prema žrtvama neće da priča o tome kakav je Kosta bio dječak.

Takođe je izjavio da ne može da shvati šta se desilo sa Kostom da napravi toliku tragediju i dodao je i da je on mrtav čovjek poslije 3. maja, a da je jedini razlog zbog čega je u sudu, njegova ćerka, odnosno Kostina sestra.

Vladimir Kecmanović je rekao da je njegov sin bio u kontaktu sa velikim brojem ljudi i da je imao veliki broj aktivnosti.

“Da mi je iko uključujući i školu skrenuo pažnju, reagovao bih i sve bih učinio da sprečim da se dogodi tragedija, da sam mogao da znam šta je u njegovoj glavi”, rekao je Kecmanović, prenosi RTS.

Ponovo je izrazio saučešće porodicama ubijene djece.

Na današnjem ročištu se nije pojavila majka dječaka Miljana Kecmanović, jer prema sugestiji branilaca ne želi da dâ izjavu u parničnom postupku prije nego što kaže odbranu u krivičnom.

Određena je pauza nakon koje je saslušana Nada Radonjić Bulatović, bivša razredna dječaka koji je izvršio masovno ubistvo.

U nastavku suđenja treba da bude saslušane i majka dječaka koji je počinio zločin, Miljana Kecmanović, kao i tadašnja direktorka škole, prenosi RTS.

Suđenju prisustvuju članovi porodice Aćimović, Čikić, Vlahović, Negić, Anđelković, Kobiljski, koji su podneli tužbu.

U toku ovog postupka do sada su ispitani svi oštećeni, odnosno 27 članova porodica koji su tužbu podnijeli.

Sudija je odlučila da deo suđenja, kada su svjedočili maloljetna braća i sestre ubijenih, zatvori za javnost. Ovom tužbom pored Miljane i Vladimira Kecmanovića obuhvaćen je i njihov sin maloljetnik koji je počinio masakr.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podnesena u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K. K. učio da puca, dok je maloljetnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Protiv Kecmanovića se vodi tri parnična postupka, dok je ukupno podneto pet tužbi, koje su podneli maloljetnici i nastavnica istorije koji su tad teško ranjeni.