Osuđeni na 52 godine za ubistvo beskućnika: Četvoro ga tuklo rukama i nogama, usmrtili ga satarom

Viši sud u Novom Sadu osudio je na ukupno 52 godine zatvora četvoro okrivljenih, jer su 30. oktobra 2021. godine na svirep način ubili beskućnika Aleksandra Popovića (34) iz Beograda, u tzv. Kineskoj četvrti.

Miodrag Mikac i Željko Milašin su osuđeni na kaznu zatvora od po 15 godina, Miša Todorović je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina, dok je Zorica Đukić osuđena na 10 godina zatvora, objavljeno je na sajtu Višeg suda u Novom Sadu.

Oni su oglašeni krivim za krivično djelo teško ubistvo u saizvršilaštvu, odnosno jer su na svirep način Popovića lišili života, prenosi Tanjug.

U izrečene kazne zatvora je okrivljenima uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru, a koji je okrivljenima produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Prilikom ocjene dokaza, sudski savjet je prihvatilo odbrane okrivljenih samo u onim dijelovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da su u cjelini odbrane okrivljenih date na glavnom pretresu usmjerene u pravcu umanjenja krivične odgovornosti.

Sud nije sporio da je ubistvu prethodio događaj kada je Popović u jednom momentu izvadio sataru iz unutrašnjeg džepa svoje jakne i, bez ikakvog povoda, njome pokušao da udari okrivljenog Mikca. Ali nakon izbjegnutog udarca, četvoro okrivljenih su kao brojniji i jači nasrnuli na oštećenog, zadajući mu brojne udarce rukama i nogama, nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Sud je cijenio stepen upornosti okrivljenih da povrede Popovića, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanijetih povreda.

Takođe, cijenio je ravnodušnost okrivljenih prema oštećenom i prema osnovnoj vrijednosti – ljudskom životu, jer su svi okrivljeni pobjegli sa lica mjesta, ne znajući da li je oštećeni živ.

Sud smatra da su okrivljeni, iako su bili pod dejstvom alkohola, postupali sa umišljajem i svjesni činjenice da navedenim radnjama mogu prouzrokovati smrt druge osobe.

Okrivljeni su obavezani da solidarno isplate zakonskoj zastupnici iza pokojnog oštećenog naknadu materijalne štete za troškove sahrane pokojnog oštećenog, kao i nematerijalne štete za duševne bolove usljed smrti bliske osobe.

Ostavite komentar: