Oštra osuda Žarkovića: “Odlazak Miloševića u Knin uvreda srpskih žrtava, ide iz ličnih interesa”

Predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsta Žarković smatra da je najavljeni odlazak potpredsjednika Vlade Hrvatske iz reda srpskog naroda Borisa Miloševića u Knin na obilježavanje 25 godina od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije “Oluja” krajnje neprihvatljiv i sraman i da predstavlja uvredu srpskih žrtava rata u Hrvatskoj.

Žarković je rekao Srni da Milošević ne predstavlja srpski narod iz Republike Srpske Krajine i bivše Socijalističke Republike Hrvatske, već tamo ide iz ličnih i stranačkih interesa koji neće donijeti nikakvog dobra Srbima u Hrvatskoj.

On je dodao da bi glavni razlog za otkazivanje odlaska Miloševića u Knin trebalo da bude svake godine prisustvo i obraćanje hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je komandovao operacijom “Oluja” u Krajini.

“Gotovina u svom obraćanju na obilježavanjima u Kninu nikada nijednom riječju nije spomenuo zločine nad Srbima u selu Grubore, dešavanja u Kninu i u selu Škare koje je totalno spaljeno nakon `Oluje`”, zaključio je Žarković.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Ostavite komentar: