Osmani: Priština ne odustaje od tužbe za genocid protiv Srbije

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas da je slovenačkog predsjednika Boruta Pahora, koji je danas boravio u posjeti Prištini, obavijestila da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, ali da neće razgovarati o promjeni granica i da neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid.

“Naš status utvrđen je 17. februara 2008, takođe granice, zbog toga sam naglasila spremnost Kosova da bude deo dijaloga. Kosovo će sjediti za stolom i razgovarati o važnim pitanjima kao što je pitanje nestalih osoba”, rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pahorom.

Ona je naglasila da Priština neće odustati od tužbe protiv Srbije za genocid, prenosi Kosovo onlajn.

“Već sam ranije izjavila, to je zajednički sporazum tri institucije, jer svaki stav koordinišemo sa premijerom (Aljbinom) Kurtijem i predsjednikom parlamenta, a tužba za genocid je ono oko čega se u potpunosti slažemo. Naš odgovor je da je genocid počinjen na Kosovu. Priprema tužbe mora biti vrlo ozbiljna, sa detaljnim istraživanjem i sarađivaćemo sa bilo kojom državom koja nam pomogne da postignemo pravdu”, rekla je Osmani.

Osmani je rekla da je sa Pahorom razgovarala o ubrzanju evropskih integracija cijelog regiona i tvrdi da je tzv. Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima.

Ona je rekla i da je Pahor, tokom sastanka, ocijenio da će liberalizacija viznog režima “ojačati kredibilitet Evropske unije na Kosovu”.

Pahor je rekao da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i najavio da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim “non papperu”, čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju.

“Ne slažem se sa promjenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubijedim sagovornike na predstojećem samitu da nastave proces proširenja i reforme”, poručio je Pahor, prenose “Nezavisne novine”.

On je kazao da je zato jako bitno da stav EU bude da je proširenje na prostor Zapadnog Balkana geopolitička neophodnost prve kategorije.

“EU treba da vidi ovaj prostor u cjelini i da razumije da je ubrzanjem procesa proširenja Evropske unije bila bi ojačano povjerenje ljudi i rukovodilaca u evropske integracije, naroda i država, podstaklo bi političku volju za reformama i pre svega elimisao bi se rizik od razmišljanja o rizičnim alternativama, uključujući i promhenu granica među državama”, kazao je Pahor.

 

 

Ostavite komentar: