Osam makroa ide u zatvor: Stanove u BiH iznajmljivali za prostituciju

20.05.2023. | 07:18

Sudsko vijeće Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu osudilo je osam pripadnika organizovane kriminalne grupe na zatvorske kazne od deset mjeseci do četiri i po godine, pošto ih je oglasilo krivim za posredovanje u prostituciji i udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

Najstroža kazna, četiri godine i šest mjeseci, izrečena je Miroslavu Terziću, koji je u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal označen kao vođa grupe. Vladimir Đorđević osuđen je na tri, a Tatjana Lukić na dvije godine zatvora.

Tamara Hafizbegović osuđena je na godinu i po dana, dok su Vukanu Petroviću i Sretenu Dučiću izrečene kazne od po 14 mjeseci. Godinu zatvora izrečeno je Saši Nikoliću, dok je najblažu kaznu, 10 mjeseci, sudsko vijeće odmjerilo Marku Radomiroviću.

Pripadnicima ove grupe na teret se stavlja da su od marta 2019. do januara 2020. na području Republike Srbije i BiH iznajmljivali stanove u kojima su žene koje su prethodno angažovali, pružale seksualne usluge.

Davali nadimke, kako ne bi bili otkriveni

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, jedni drugima davali nadimke kako ne bi bili otkriveni. Djevojke su se sa klijentima sastajale u iznajmljenim stanovima mahom na Novom Beogradu. Kada klijent preko sekretarice ugovori sastanak, glavnu ulogu preuzimali su muški članovi ovih grupa. Službeni vozač dovozio bi prostitutku do iznajmljenog stana, a onda bi stan obezbjeđivali dok je unutra klijent. Pored toga, kontrolisali su i dolaske korisnika.

Klijenti su morali da prođu i svojevrsnu bezbjednosnu provjeru. Prema nezvaničnim informacijama, u zavisnosti od toga da li je korisnik usluga nov ili ne, znalo se u koji će stan ići.

Koliko su pripadnici grupe bili organizovani, pokazuje i činjenica da su posebno iznajmljivali manje stanove za klijente koji su prvi put koristili seksualne usluge. Kada se klijent „dokaže”, odnosno ako se pokaže da je pouzdan i da neće odati o čemu je riječ, tek onda je mogao da odlazi u velike stanove koje su upotrebljavale ekskluzivne prostitutke.

Grupa je imala osobu zaduženu samo za vođenje evidencije. Ona je u svesci bilježila podatke o klijentima i novcu koji je zarađen ovim „poslom”. Članovi grupe su zaradu dijelili u zavisnosti od uloge koju su imali u grupi.

Prilikom pretresa stanova i prostorija koje su koristili osumnjičeni, policija je pronašla veću sumu novca, više od stotinu mobilnih telefona i laptopa, kao i internu dokumentaciju koju su članovi vodili. Takođe, otkrivena je i privremeno oduzeta manja količina droge, municija, kao i četiri vozila koja su upotrebljavana u izvršenju ovog krivičnog djela.