Osam lica uhapšeno u Varaždinu: Postavili eksplozive, planirali veliki napad

Varaždinska policija danas je spriječila izradu i postavljanje dvije eksplozivne naprave tokom kriminalističkog istraživanja u kojem je osam osoba uhapšeno zbog zloupotrebe droga, nedozvoljenog držanja oružja i drugih krivičnih djela.

“Ono što je najbitnije u ovom kriminalističkom istraživanju je da je na području grada Varaždina spriječeno teško kazneno djelo postavljanjem dvije eksplozivne naprave, što je ovom akcijom prekinuto i nije došlo do eksplozije”, rekla je šef varaždinske kriminalističke policije Sandra Karabegović.

Objasnila je da su pronađena dva mobilna uređaja za koje sumnjaju da su potencijalni detonatori za eksplozivnu napravu te da je “planirano krivično djelo bilo usmjereno prema osobama iz kriminalnog miljea sa područja grada Varaždina”.

U okviru same akcije, a temeljem naloga varaždinskog Županijskog suda, pretražene su kuće i vozila sedam muškaraca starosti od 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu i jedne 23-godišnje ženske osobe, od kojih je jedna osoba sa područja Krapinsko-zagorske županije, jedna sa područja grada Zagreba, dok je preostalih šest s područja grada Varaždina.

Svi od ranije poznati policiji

“Sve su osobe od ranije poznate policiji, a sumnja se je na čelu organizacije 51-godišnji Varaždinac”, potvrdila je Karabegović.

Osim mogućih detonatora tokom pretrage pronađene su i manje količine droga. Oko 28,5 grama amfetamina, gotovo 1.400 grama marihuane, 2,5 grama heroina i 89,5 grama nepoznatog bijelog praha.

Nađeni su i 2.420 komada raznog streljiva, vazdušna puška, dva gasna pištolja, dva prigušivača, dvije glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj, pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih nišana te više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više mobilnih telefona i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potiče od počinjenja krivičnih djela.

U policiji ističu da je šest osoba predato pritvorskom nadzorniku i slijedi ispitivanje u tužilaštvu, a protiv dvije osobe će krivične prijave biti podnesene redovnim putem.

“Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te Teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretražili su kuće i vozila kojima se koriste muškarci starosti 51, 59, 35, 55, 25, 62 i 61 godinu te 23-godišnja ženska osoba. Tom je prilikom pronađena bijela praškasta materija nalik na drogu amfetamin težine oko 28.5 grama, zelene biljne materije nalik na drogu marihuanu težine oko 1 386 grama, nepoznate bijele praškaste materije težine oko 89.5 grama, smeđe praškast materije nalik na drogu heroine težine oko 2.5 grama, jedna medicinska šprica zapremnine 5 ml ispunjena sa 4 ml crne guste tekućine izgledom i mirisom nalik na ulje indijske konoplje, precizne digitalne vage, 2 420 komada raznog streljiva, zračna puška, 2 plinska pištolja, 2 prigušivača pucnja, 2 glatke cijevi za pušku, cijev za pištolj, pojačivač trzaja za automatsku pušku, nekoliko optičkih ciljnika, više komada kućišta s rukohvatom za pištolje, spremnik za automatski pištolj, više komad mobilnih uređaja i SIM kartica te veća količina raznovrsne robe za koju se sumnja da potječe od počinjenje kaznenih djela”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, navedeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave varaždinske”.

 

Izvor:(Index.hr)Ostavite komentar: