Opozicija zauzela govornicu u Saboru: Blokirali raspravu o izboru direktora HRT-a

U Saboru Hrvatske večeras je bila prilično burna rasprava o izboru za glavnog direktora HRT-a. Predstavnici opozicije su se okupljali oko govornice, gdje su naizmjenično držali govore o državnom medijskom servisu.

Nikola Grmoja iz Mosta pojasnio je da opozicija na ovaj način, ujedinjena, opstruiše raspravu o izboru direktora HRT-a, koju su juče “na silu” ubacili umjesto Strategije suzbijanja korupcije.

Iz opozicije poručuju da na čelo javnog servisa HDZ želi imenovati Roberta Šveba, čovjeka koji je u očitom sukobu interesa, zbog čega su zauzeli govornicu i zaustavili raspravu.

Nino Raspudić iz Mosta poručio je da je ovaj protivzakonit i nije u skladu sa poslovnikom.

“Vrlo vjerovatno će na Upravni sud ići pritužbe za sam tekst konkursa za izbor glavnog direktora HRT-a, koji je nezakonit.

HRT je u međuvremenu prekinuo emitovanje sjednice.

Marija Selak Raspudić, koja je godinama radila na HRT-u kao spoljni saradnik, kaže da su novinari u informativi svjesni cenzure koja postoji i da ne može ništa, jer se “od gore” odlučuje o čemu će se govoriti.

Anka Mrak Taritaš rekla je da okupljeni oko govornice štite demokratiju, te zahtijevaju da se poništi konkurs i da bude transparentan.

 

 

Ostavite komentar: