Opozicija nije uspjela da obori premijera Slovenije

Četiri slovenačke opoozicione stranke nisu večeras uspjele s inicijativom u parlamentu da se protiv premijera Janeza Janše pred Ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja zakona i Ustava.

Za pokretanje ustavne tužbe, odnosno “impičmenta” pred Ustavnim sudom, poslije cjelodnevne rasprave glasala su 42 poslanika, a 44 su bila protiv, prenijela je HINA koja je navela da je za uspjeh ustavne tužbe potrebna podrška najmanje 46 od ukupno 90 poslanika koliko ih je u parlamentu Slovenije.

U neprihvaćenom prijedlogu ustavne tužbe četiri opozicione stranke ljevice su Janši na teret stavile kršenje Ustava i zakona, pritisak na nezavisne medije i nezavisne državne organe, loše upravljanje zdravstvenom krizom tokom epidemije korona virusa.

Janša je u parlamentu sve te tvrdnje negirao, tvrdeći da je opozicija motivisana “destruktivnom željom” da sruši njegovu vladu pred 30. godišnjicu stvaranje slovenačke države i mjesec dana prije nego što će Slovenija 1. jula preuzeti predsedavanje EU što je njemu prioritet.

Iako rezultat glasanja smanjuje pritisak na Janšinu vladu koja u parlamentu nema pravu većinu, opoozicija i dalje insistira na tvrdnji da bi Janšina vlada trebalo da podneese ostavku i da se održe prijevremeni izbori.

U petak je u slovenalkom parlamentu glasanje o prijedlogu Vlade za smjenjivanje predsjednika parlamenta Igora Zorčiča koji je nedavno istupio iz jedne od koalicionih stranaka i formirao samostalni poslanički klub, slabeći poziciju vladajuće koalicije u parlamentu. Zorčič je odbio da podnese ostavku, a vladajući poslanici prije mjesec dana nisu uspjeli da ga smijene jer im je nedostajao jedan glas, prenosi agencija “Beta”.

 

 

Ostavite komentar: