“Onda vi treba da nosite crvenu togu”: Sudija žestoko odbrusio Tačijevom advokatu

Prvo pojavljivanje doskorašnjeg kosovskog predsjednika Hašima Tačija pred sudom u Hagu, gdje će odgovarati za najstrašnije optužbe, uključujući na desetine ubistava, prošao je i očekivano i neočekivano.

Očekivano, jer se Tači izjasnio da nije kriv za zvjerstva koja mu se stavljaju na teret, a neočekivano jer se u jednom trenutku njegov advokat, Britanac Džefri Hoper, našao u “glavnoj ulozi” gdje je potegao i pitanje kosovskog obilježja.

Naime, dok je Tači sjedio na optuženičkoj klupi i izjašnjavao se o tačkama optužnice za gnusna djela među kojima su ratni zločin, mučenje, zločin protiv čovječnosti, progon i ubistva, njegov advokat je imao jednu, mnogi će reći, banalnu opasku.

“Zašto nema crnog orla u sudnici?”, pitao je Tačijev advokat Huper, aludirajući da je ovo tzv. kosovski sud, pa treba da budu obilježja u sudnici, crvena zastava za orlom (koja čak nisu ni kosovska, već albanska).

Međutim, sudija koji je predsjedavao u ovom slučaju nije ostao nem na ovu opasku, naprotiv.

“Onda vi treba da nosite crvenu togu, a ne crnu”, odgovorio je sudija Nikolas Giju advokatu koji je bio u crnoj “uniformi”.

Podsjećamo, Hašim Tači je juče izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice u Specijalnom sudu za zločine počinjene na KiM 1998/99 godine, koji naročito albanska javnost percipira kao sud za pripadnike OVK.

“Optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni to jednoj od tačaka”, rekao je Tači.

Juče će se prije Tačija prvi put pred sudom pojavio i Jakup Krasnići, koji je rekao da nije kriv ni po jednoj tački za koju ga terete, piše Blic.

Ostavite komentar: