Oliver Varhelji: Nakon 30 godina očekujemo novi tip Vlade Crne Gore

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji izjavio je da Evropska komisija očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje nove vlade Crne Gore.

On je istakao da je to prvo iskustvo poslije 30 godina da Crna Gora ima novi tip vlade.

Varhelji je naglasio da je Crna Gora bila predvodnik u pregovorima o pridruživanju, ali da je značajan posao i dalje potreban.

– Sa svim otvorenim poglavljima, mjeseci koji su pred nama treba da budu iskorišteni kako bi se produbile i ubrzale političke i ekonomske reForme, posebno u oblasti vladavine prava, u kojima je sljedeća prekretnica ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljma 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava – naveo je Varhelji govoreći pred Odborom za spoljne i evropske poslove italijanskog Doma poslanika.

On je naveo da se politika Evropske komisije prema zemljama regiona zasniva na tri stuba – novoj metodologiji proširenja, otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te na ekonomskom i investicionom planu koji će biti predstavljen narednog mjeseca, prenosi portal RTCG.

Varhelji je istakao da što prije bude umanjen ogroman jaz u ekonomskom razvoju između zapadnog Balkana i EU, brže će se stvarati otporne, jake i održive tržišne ekonomije, a zemlje će brže biti spremne da se pridruže EU.

 

 

Ostavite komentar: