Okrugli sto u Beogradu: I danas traje agresija na sve koji brane međunarodno pravo

23.03.2023. | 14:49

Agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) bila je istovremeno agresija i protiv Evrope, Rusije, Kine, ljudske civilizacije i roda, a istim intenzitetom se nastavlja i danas prema Srbiji i svima onima koji se bore za suverenit i međunarodno pravo, poručeno je na okruglom stolu “Agresija NATO – 24 godine poslije” u Domu Vojske Srbije.

Predsjednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović, koji je jedan od organizatora, rekao je da je agresija na SRJ 1999. godine bila iskonstruisana na izmišljotinama i lažima o Račku, sa samo jednim ciljem – da se NATO trajno rasporedi na Kosovu i Metohiji.

“(Šef verifikacione Misije OEBS-a na Kosovu Vilijem) Voker je svojevremeno rekao da raspoređivanje NATO trupa na Kosmetu nema cijenu i iskorištena su sva sredstva da se to ostvari. Baza `Bondstil` je bila neophodna kako bi NATO baze poslije toga nicale kao pečurke, sve bliže i bliže granici Rusije”, rekao je Jovanović.

Jovanović je naglasio da Srbija i danas trpi strašne pritiske zbog Kosova i Metohije, te izrazio nadu da će istrajati u svojoj tradiciji da se bori za pravdu.

On je naglasio da se u javnosti treba isticati da Srbija ima svoje potencijale, da nije “imela na krošnji EU” i da se prestane pričati da od nekog zavisi i da stoga mora da čini ustupke.

“Nikada Srbija nije zavisila od tuđe milostinje. Iz Vašingtona, Brisela, Ohrida hoće da ostvare ono što nisu uradili oružjem i da Srbiju navuku na tanak led”, rekao je Jovanović i izrazio nadu da će Beograd svemu da se odupre, slijedeći principe pravde i poštujući prave prijatelje.

General Milomir Miladinović ocijenio je da agresija na Srbiju danas traje drugim sredstvima, a da postoji nastojanje da se situacija u Ukrajini zloupotrijebi u vezi kosmetskog pitanja.

Miladinović je konstatovao da aktuelni sporazum, koji Zapad nameće Srbiji, teži ultimatum od onog pred kojim se Srbija našla 1914. godine od Austrougarske, te naglasio da bi njegov sadržaj bio isti i da je Beograd činio tražene ustupke i uveo sankcije Rusiji.

“Treba da pregovaramo, ali i da znamo da Gračanica, Visoki Dečani, da Kosmet nema cijenu, a da tema `priznanje` ne treba da bude na dnevnom redu”, rekao je Miladinović.

Bivši potpredsjednik Savezne vlade SRJ Nikola Šainović saglasan je da je Srbija izložena aroganciji i pritisku, a da je njeno najjače oružje međunarodno pravo.

Šainović je ukazao da velike sile kooperativnost kažnjavaju i da od onog koji na njihove zahtjeve pristaje neprestano traže još više.

Prema njegovim riječima, Srbi moraju da vjeruju u svoja ubjeđenja, a da pri tom budu realni, odlučni i konkretni.

“Moramo da u postojećim okolnostima uradimo maksimalno za državu”, rekao je Šainović, koji je danas svečano primljen u Klub generala i admirala Srbije.

Predsjednik Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić rekao je da je za opstanak cjelovite i jake srpske države ključno da se Beograd drži odluke Svetog Sinoda SPC iz vremena blaženopočivšeg patrijarha Pavla – da se u slučaju pritisaka proglasi okupacija Kosmeta.

Bivši generalni direktor “Trepče” Novak Bjelić naglasio je da agresija iz 1999. godine nije bila zbog jednog čovjeka – Slobodana Miloševića i da tu tezu zauvijek treba staviti “ad akta”, već je za cilj imala ekspanzionizam i hegemonizam NATO-a i SAD.

“To je hegemon i radi šta hoće. Ovo sa Kosmetom je otimačina čista”, zaključio je Bjelić.

Okrugli sto “Agresija NATO – 24 godine poslije” održan je u organizaciji Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih, Kluba generala i admirala i SUBNOR-a Srbije.

Sutra se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.