Oko 1.500 terorista sa Bliskog istoka došlo u EU

18.04.2019. | 12:05

U Evropi se trenutno nalazi oko 1.500 terorista koji su učestvovali u sukobima na Bliskom istoku, izjavio je direktor ruske Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov.

On je tokom konferencije u Sankt Peterburgu, koju je orgnizovala Međuparlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država, rekao da stručnjaci procjenjuju da se, od ukupno 5.000 terorista u EU, njih 1.500 vratilo na kontinent sa Bliskog istoka.

“Značajan broj su borci koje su komandanti poslali u Evropu da nastave sa vršenjem terorističkih napada”, istakao je Bortnikov.

Bortnikov kaže da “Islamska država”, “Al kaida” i militantne grupe povezane sa ovim organizacijama i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju, uprkos gubicima u Siriji i Iraku, javio je TASS.

“Uspjeli su da upravljaju svojim snagama na osnovu principa mreže. Međusobno povezane i autonomne terorističke ćelije šire se sa Bliskog istoka ka Evropi i centralnoj i jugoistočnoj Aziji, dok veće grupe militanata odlaze u Afriku, posebno u Libiju”, naglasio je Bortnikov.

Šef FSB-a dodao je da je u posebnom fokusu situacija u Avganistanu, te da se ilegalnim terorističkim grupama pridružuju teroristi iz Sirije i predstavljaju prijetnju državama u područja centralne Azije.

 

Izvor:(Nezavisne novine)