Oglušili se o poziv: Zabrinjavajući podatak o broju vakcinisanih u zdravstvu

Podatak o broju vakcinisanih protiv virusa korona u zdravstvu je zabrinjavajući, izjavio je potpredsjednik Hrvatskog udruženja bolničkih ljekara Boris Ujević.

U Hrvatskoj je dvije doze primilo 60 odsto zaposlenih u zdravstvu, ljekara koji nisu primili nijednu dozu znatno je manje nego ostalih, njih je blizu 16 odsto, dok je procenat vakcinisanih ljekara i medicinskih sestara u dentalnoj medicini između 30 i 38 odsto.

“Ako je nešto obavezno i neko ne izvrši svoju obavezu, neke sankcije mora snositi. Kakve će sankcije biti, to je pitanje za ministra, ne za mene”, rekao je Ujević.

Ujević je pozdravio odluku prema kojoj će od 1. oktobra ljekari, medicinske sestre, ali i nemedicinsko osoblje na radno mjesto moći samo na osnovu digitalne kovid potvrde, odnosno ako su vakcinisani, ako su preboljeli ili uz važeći negativan test, prenose hrvatski mediji.

On je istakao da su članovi ovog udruženja, odnosno većina ljekara, vakcinisani, ali je mišljenja da isto tako drugi zdravstveni radnici, kao i nemedicinsko osoblje, moraju biti vakcinisani.

“Dosta često se kao nekakav razlog ističe među mlađim medicinskim sestrama jedna lažna informacija da vakcina ima nekakav uticaj na plodnost, pri čemu se onda te mlađe medicinske sestre ne žele vakcinisati zbog straha da ne bi ostale neplodne. To je potpuna laž, vakcina ni na koji način ne utiče na plodnost”, rekao je Ujević.

Ostavite komentar: