Oglasio se Volt povodom slučaja “Dostavljač”: Nije smio da zloupotrijebi broj telefona

Dostavljač hrane, koji je dobio otkaz jer je nakon dostavljene porudžbine poslao poruku djevojci, i dalje je tema na društvenim mrežama. Naime, odluka djevojke bila je da prijavi spornu poruku, dok je odluka kompanije zbog zloupotrebe broja telefona bila da otpusti dostavljača.

“Ej, kakva je hrana bija juče? Dostavljač”, glasila je poruka koju je djevojka dobila. Nakon toga, uplašena za svoju sigurnost, djevojka je prijavila momka kompaniji Wolt za koju radi. Mnogi komentari su se nizali na društvenim mrezama. Jedni smatraju da je reakcija pretjerana, drugi ističu da takvi potezi moraju da se osude jer unose strah. Pojverenik za zaštitu podatka o ličnosti nema dilemu Zakon je prekršen i najavljuje vanrednu kontrolu.

U saopštenju, kompanija precizira da je korišćenje podataka korisnika u neposlovne svrhe direktno kršenje ugovora, piše “RTS”.

“U svim potpisanim ugovorima koje imamo sa partnerima i sopstvenim zaposlenima jasno je navedeno da oni ni pod kojim okolnostima ne smiju da otkrivaju, koriste ili zloupotrebljavaju informacije u vezi sa isporukama, porudžbinama ili korisnicima Platforme u bilo koju svrhu, osim za usluge dostave. Najiskrenije žalimo što je došlo do ove situacije”, navode u “Voltu”.

Da li se navodi kompanije u praksi i primenjuju sljedeće nedjelje će, kako je najavio, vanredno kontrolisati tim Poverenika za zaštitu podataka. Ono što je za sada utvrdio jeste da je dostavljač prekršio Zakon.

Poenta je u tome da ono za šta vam neko traži podatke samo u tu svrhu može i da obrađuje, u ovom slučaju ti podaci – broj telefona, adresa stana, ime su mogli biti korišćeni isključivo u svrhu izvršenja posla, dostavljanja hrane. Onog trenutka kada je obavljen posao dostavljanja hrane ti podaci gube značaj što se tiče svrhe i ne smiju više da se koriste, kaže poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Takođe Marković ističe da je sadražaj poruke nebitan, ali da je bitno to što je podatak o njenom telefonskom broju iskorišćen za svrhu za koju nije prikupljen.

Nakon dobijenog otkaza dostavljč nije ostao suzdržan, te je poslao još jednu poruku djevojci:

Ej, samo da ti se zahvalim. Juče sam dobio otkaz na poslu zbog tebe. Ne mogu da vjerujem da si se žalila Voltu, jer sam ti se javio na najnormalniji način i poslao jednu poruku, niti sam bio vulgaran, niti bilo šta. Svaka čast, ne znam kakvu ti korist imaš od toga, ali eto, ja sad posao više nemam niti imam mjesečne prihode.

Zloupotreba broja telefona pokrenula je lavinu reakcija, a ubrzo su na pojedinim stranicama i druge žene podijelile svoja negativna iskustva.

Sociološkinja iz “Ženske solidarnosti” Jelena Riznić kaže za RTS da je bilo i slučajeva da neko čuje broj telefona kada neko uplaćuje kredit. Takve situacije dovode do straha,

“Tu postoji jedna činjenica straha, vi ne možete da znate ko je potencijalno opasan, ko nije. Ovo jeste konkretna situacija jer postoji ugovor o zaštiti privatnosti, ali vrlo važno je da mijenjamo svijest da čak i kada nema ugovora, zakona postoji nešto što je nepisa”, poručuje Jelena Riznić.

Ono što jeste propisano su kazne za one koji povrede Zakon o zaštiti podataka o ličnosti – fizičkim licima preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara, dok bi pravna lica mogla da plate i do dva miliona dinara kazne.

Ostavite komentar: