Oglasili se Grci: Moramo da pratimo preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama

Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je cijeli dan na bugarsko-grčkoj granici.

“Grčka mora da poštuje odluke EU” – ovim riječima počinje zvanično saopštenje turističkim agencijama u Srbiji.

Konvoj od pet autobusa sa srpskim turistima danas je trebao da krene put Evie, Parge i Halkidikija. Turisti su bili spakovani, vodiči i vozači spremni, autobusi napunjeni gorivom. Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je cio dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena.

“Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula”. Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

 

– Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Agencije su prošle nedjelje dobile nove cjenovnike od grčkih hotelijera i smještaj je, u prosjeku, bio od 20 do nevjerovatnih 40 odsto jeftiniji. Nažalost, gaf grčkih vlasti da prvo obećaju, a onda odluče da ne otvore granicu teško će uticati na ovu sezonu.

Kako “Novosti”nezvanično saznaju, agencije su danas trebale da potpišu ugovore o čarter letovima sa “Avioletom”, ali je to odloženo. Prvi čarteri trebalo je da poletje početkom jula, ali u agencijama više nisu sigurni da se Grčka neće ponovo predomisliti i promijeniti odluku o otvaranju granica.

Kakve će biti posljedice u Grčkoj zbog neotvaranja granica za srpske turiste – tek ćemo znati, ali među srpskim agencijama je ponovo iznijet zahtjev da se ova sezona “ukine”. Naime, naše agencije su dale kaparu grčkim hotelijerima, koju oni ne žele da vrate, a višemjesečnu neizvjesnost ne mogu da finanasijski da podnesu.

 

Izvor:(Novosti.rs)

 

https://www.facebook.com/portalBL/posts/10156969290847471?__xts__[0]=68.ARCmbLRTo4cevMV5yPer9hUcTXrYz7OiRxmY9JIunmDewcPjTHU_ZBQnSxbEl_Wu_2c9Cv9w0lOI2EMw2DOcJK4i_Of9VMB6Bng_Km94owdNN5gVXKsajaGW2pOyCb7TyuydvltrRJNykBz5jRingYTY1IJWE9jELQ4uwH5A7_PvOQjc7EpKvCLC5nVPS7jjrOFNq1s3CE7HM-o9r8I7Ijty042Wr4lUfbzX2IokbLY_DAi0eHOUk1ejcp4nb6BY0mCsUf3ERREYy_kpqIdKEVIxg_egp5R4Z5scdoYn_nYfZLu_7JynqXRPED884oe09HKWOSNqtj8Uw-B-A6HH&__tn__=-R

 

 

 

Ostavite komentar: