Oglasila se Brnabićeva: Reakcija Stana sramota EU, ništa od odlaska u Tiranu

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da imenovanje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak samoproglašenog Kosova nije samo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, već i sa voljom naroda iskazanoj na izborima, te da je reakcija EU sramota.

Brnabićeva je poručila da Srbija neće prisustvovati Samitu EU – Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

“Čekali smo da vidimo šta će EU reći o imenovanju Rašića i dočekali još jednu sramnu izjavu”, rekla je Brnabićeva povodom poziva portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Petera Stana da Beograd i Priština rade u skladu sa obavezujućim sporazumima o dijalogu, kao i na hitnom povratku kosovskih Srba u sve prištinske institucije.

Brnabićeva je navela da “posle ovakve sramotne izjave EU, samo još jedne u nizu, nema nikakve potrebe da Srbija više učestvuje na samitima o zapadnom Balkanu”, prenosi RTS.

“Ponovo pitam – nakon što 10 godina Priština nije implementirala Briselski sporazum čiji je EU garant, nakon što je Srbima na KiM uskraćeno pravo glasa ove godine, i to dva puta, na šta je EU reagovala jednom rečenicom u izveštaju o napretku, i nakon što Priština imenovanjem Rašića nastavlja da nipodaštava jasno iskazanu volju srpskog naroda na Kosmetu, dakle pitam EU – gde su te evropske vrednosti, gde je demokratija, gde nestade vladavina prava?”, rekla je premijer Srbije.

Ona je poručila da će EU početi da poštuje vrijednosti koje propagira ili nema više potrebe da Srbija u ovakvoj farsi učestvuje.

“Prvi put Srbija neće prisustvovati Samitu EU – zapadni Balkan koji će se održati 6. decembra u Tirani”, naglasila je Brnabićeva.

Ostavite komentar: