Oglasila se bolnica “Atlas” zbog smrti dječaka

13.01.2019. | 16:18

Opšta bolnica “Atlas” oglasila se nakon što je dječak iz Niša preminuo poslije operacije.

U saopštenju se navodi da je dječakovo opšte stanje bilo veoma loše i da je zbog toga poslije operacije koja je trajala 12 sati došlo do naglog pogoršanja.

Oni u saopštenju navode i da je to bila operacija kojom se pokušava spasti život.

Bolnica “Atlas” navodi u saopštenju da je pacijent S. A. star 14 godina iz Niša primljen radi hirurškog liječenja urođenog deformiteta kičme koji je posljedično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

Oni navode da je pacijent prethodno u više navrata operisan ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila.

“Pre tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda. Roditelji su u potpunosti bili svesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju “life saving surgery”, odnosno da je operacija kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan”, navedeno je u saopštenju bolnice.

Oni navode i da su zbog delikatnosti hirurškog zahvata pripreme za operaciju trajale prethodne dve godine. Konsultovani su spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Njemačke i zaključeno je da tehničke uslove za ovakvu operaciju u Srbiji ima samo Opšta bolnica Atlas, navodi se u saopštenju.

Kako odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, u Beograd pozvan profesor spinalni hirurg iz Nemačke, usko specijalizovan za kompleksne dečije deformitete, navode iz bolnice Atlas. Oni tvrde da je hirurški zahvat urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima, uz korišćenje između ostalog i intraoperativnog monitoringa.

“Operacije je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanja koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta (telesna težina pre operacije samo 26 kg)”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju objašnjavaju i da su medicinske komplikacije, uključujući i letalne neizbežni dio u liječenju drastičnih urođenih deformiteta kičme.

Dječak iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu nakon što je dovezen iz privatne Opšte bolnice “Atlas”, javio je prethodno RTS. S. A. (2004) iz Niša je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja ljekarske pomoci.

Preminuo je oko 10.55. On je u beogradsku bolnicu “Atlas” primljen 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije.

Po nalogu zamjenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu tijelo dječaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije, a uviđaj sprovodi Uprava kriminalisticke policije.

 

Izvor:(B92)